IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията в Иганово е овладяна и не се налага евакуация на населението

Почти е невъзможно боеприпасите в склада да са се взривили сами, коментира зам.-министърът на икономиката Любен Петров

13:29 | 14.04.15 г.
Ситуацията в Иганово е овладяна и не се налага евакуация на населението

Ситуацията на площадката в село Иганово е овладяна и не се налага евакуация на населението, съобщиха от Министерството на икономиката. Няма опасни емисии във въздуха след взрива днес, допълват от Министерството на околната среда и водите. Експерти от институцията са направили три последователни измерванията на място, които не показват нарушения, става ясно още от съобщението.

„Към момента пожарът е изгасен и няма опасност за населението. Не е необходима евакуация“, коментира зам.-министърът на икономиката Любен Петров, който е на мястото на инцидента от тази сутрин. Припомняме, че по-рано днес имаше нови взривове на площадката, на която на 21 март се взриви склад с готова продукция.

Пожарът тази сутрин е възникнал в 835-ти производствен цех, в който са се съхранявали термобарични гранати, уточняват от икономическото министерство. Част от продукцията е същата, която е била във взривения преди седмици 6-ти холандски склад.

„Боеприпасите в 835-ти производствен цех не са били снарядени. Според експерти е технически почти невъзможно да са се взривили от само себе си“, заяви Любен Петров. Той поясни, че към момента са взети всички необходими превантивни действия и няма опасност за населението. Спрян е токът, за да се избегнат допълнителни аварии.

Зам.-министър Петров допълни, че на площадката не е имало служители поради продължаващата работа на прокуратурата за установяване на причините за взрива от 21 март.

„В нито един момент не е имало заплаха за работници или служители на площадката в Иганово. Работата там все още не е възстановена. Очакваше се днес ръководството на ВМЗ Сопот да изпрати искане до прокуратурата за възстановяване на работния процес“, заяви той.

Сигналът за избухналия тази сутрин пожар е подаден от двама охранители, които са били на смяна. Опасност за тях не е имало, тъй като достъпът им е бил до границите на комплекса, далеч от обсега на взрива.

Петров каза, че на този етап е рано да се коментират версиите за причините за взрива. „Нека да оставим компетентните органи да си свършат работата. Министерството на икономиката ще окаже пълно съдействие за установяване на обстоятелствата около пожара“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още