IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: България трябва да запази валутния борд

Икономистът разкрива рецептите си за икономически успех пред телевизия Bulgaria On Air

18:45 | 10.05.15 г. 22
Стив Ханке: България трябва да запази валутния борд

Винаги съм препоръчвал България да запази участието си във валутния борд и да остане неформална част от еврозоната, като левът бъде разклонение на еврото, коментира проф. Стив Ханке, преподавател по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс, в предаването Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air.

У нас Ханке е известен като "бащата на валутния борд".

Това, което трябва да погледнете като доказателство, е Гърция или Кипър, посочва той. „Гърците искаха да влязат в еврозоната и да бъдат част от нея, защото вярваха, че ЕЦБ ще им даде пари, ако са в беда. Забелязахме, че гърците нямаха никаква фискална политика - причината и за този огромен дефицит, тази огромна лудост, която се случи.”

Ханке изтъква, че ако погледнем България след 1997 г., нивото на публичния дълг се движи все по-надолу. „Може би е едно от най-добрите представяния, едно от най-ниските в цяла Европа. И независимо какво правителство имате - дясно, ляво или центристко - откакто България е във валутния борд, фискалната политика е много добра и постоянна”, обяснява той.

По думите му сега има малко по-голям дефицит, като основната причина за това е занижената дисциплина от страна на централната банка.

На въпрос какво е състоянието сега на банковата система в България, Ханке отговори, че никой не знае точно какво е.

„Не знам защо БНБ не направи това, което препоръчах, а именно всеки месец да публикува акаунт на всяка една финансова институция в България. Причината за това е, че не се доверяваме изцяло на БНБ. Сега хората, народът трябва да наблюдава действията на всяка банка и това става чрез следене на сметките, на обслужените заеми, на нивото на ликвидността. Черният облак над КТБ обикаля още и над другите банки. Най-вероятно БНБ не е трябвало да дава въобще лиценз на КТБ”, коментира той.

Интервюто с проф. Ханке може да гледате във видеото на Bulgaria On Air.

Проф. Стив Ханке и български експерти ще дискутират необходимостта от въвеждане на финансово образование по време на форум в София на 11 май в хотел "Балкан".

Конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика” се организира за втора поредна година като част от сътрудничеството между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия България он ер с активното участие на Investor.bg. Дискусиите тази година ще бъдат модерирани от Нейра Чехич, журналист в студиото на Bloomberg TV в Лондон.

Повече информация може на намерите на сайта на събитието.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 20 rate down comment 2
qnidopi
преди 8 години
Без борда сме загубени. Тази държава е доказала, че във властта има само много долна ***. Слава Богу, че слобоумната институция БНБ е с орязани права. По-добре монетарната ни политика да се диктува от Европа и да се сринем заедно с тях (това е неизбежно), отколкото да се определя от български управници (доказали за последните 25 години, че интересите на българина за тях са на последно място).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
Nathan
преди 8 години
Теорията за валутния борд е отживелица от 80-те години на миналия век. Единственото полезно е това, че Валутният борд ограничава ,при това само условно, безкрупулни политици да печатат пари, които не са подплатени и не кореспондират на материалните активи в икономиката. Проблемът е в това, че печатането на пари без покритие е взело такива размери, че е повече правило,отколкото изключение-прилага се от всички държави от САЩ, през Япония до количествените облекчения на ЕС. Стойността на българския лев (Валутен борд) е обвързан с курса на еврото(количествени облекчения), т.е загубата на стойността на еврото вследствие на политиката на ЕЦБ означава загуба на стойност и за българския лев. Въпросът е, ако ЕЦБ поддържа и се стреми към политика на намаляване стойността на еврото чрез печатане на пари, която,при това, води до реално намаление стойността на еврото,защо българите да бъдат лишени от това право- да печатат пари и да вливат ликвидност в икономиката чрез увеличаване на паричната маса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Дали могат-могат! Дали ще искат-съмнително!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 11
albobo76
преди 8 години
Приятелю, бъркаш причина и следствие. "Валутната вакханалия" беше предизвиката, точно със цел да се нахлузят "пранги" на БНБ и всяко правителство след Жан Виденовото. Някои сме достатъчно поживели, за да помним, че вакханалията спря още преди да се наложи бордът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 0
data
преди 8 години
След случа ,КТБ, все още ли има наивници който да вярват че Бг иституциите могат да удържат свободен валутен курс ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Само кратуни, които не са преживели валутната вакханалия през 1996-1997 г. в качеството на съзнателни, нормални предприемачи или упражняващи легален, бял бизнес, могат да говорят срещу валутния борд! За България либералният капитализъм се оказа тежко онкологично заболяване, но комбинацията с либерална валутна политика е доказано смъртоносна!Валутният борд пречи само на наивни, неграмотни или прости хора, или на откровени мошеници!България все още мърда, макар и на изкуствено дишане, само благодарение на прангите, които валутният борд нахлузи на кунките на мераклиите за лесни пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Ако валутният борд е нещо хубаво, това означава, че златният стандарт също е нещо много добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 17
Vesko94
преди 8 години
Каква дисциплина поддържа наистина? За месец и нещо в страната се струти една голяма банка, дефицитът нарасна, дългът на практика се удвоява. Което силно ме навежда към мисълта, че Валутният борд и неговата роля за стабилитета след 97-***, са силно преувеличени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 13
Vesko94
преди 8 години
И докато разни типове, малко силна дума, обикалят из света, пропагандирайки договореностите от Вашингтонския консенсус, целият Западен свят се уля да прави дефицити, да живее отвъд възможностите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 15
alligator_29
преди 8 години
Валутния борд поддържа финансовата дисциплина, но задушава икономиката на България. БНБ на практиката е загубила един от лостовете на влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още