IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И клиничните изпитвания ще се управляват от новата болнична мегаструктура в София

Здравното министерство е взело решение за създаването на гражданско сдружение по смисъла на ЗЗД, което да обедини немедицинските дейности на 9 болници в София

11:18 | 13.05.15 г.
И клиничните изпитвания ще се управляват от новата болнична мегаструктура в София

Министерството на здравеопазването е взело решение за създаването на гражданско сдружение по смисъла на Закона за задълженията и договорите, което да обедини в една мегаструктура немедицинските дейности на девет болници в София, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Става въпрос за сливане на администрациите на „Александровска“, „Св. Иван Рилски“, акушеро-гинекологичната „Майчин дом“, белодробната болница „Св. София“, детската „Проф. И. Митев“, „Св. Екатерина“, инфекциозната болница „Проф. И. Киров“, лицево-челюстната хирургия и ендокринологичната болница „Акад. И. Пенчев“.

В общата „шапка“ се предвижда да се слеят не само административните звена, но и дейностите по обучението и следдипломното обучение на студенти и специализанти и научните дейности и клиничните изпитвания.

За идеята за обединяване на болници се заговори активно миналия месец, след като беше уволнен директорът на „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев, който се противопостави на идеята за обединяване на „Св. Иван Рилски“ с „Александровска“, лансирана от здравното министерство.

По-късно стана ясно, че се подготвя нова мегаструктура, която да обедини администрациите на всички болници в карето на Медицинска академия.

Здравният министър Петър Москов обясни, че целта е да се спестят пари от немедицинските дейности на болниците, които да се пренасочат за лечебната дейност.

Предвижда се също така комплексните онкологични центрове, центровете за психично здраве и центровете за лечение на кожно-венерически заболявания да се слеят с най-близката многопрофилна болница за активно лечение.

Новата схема за реорганизация на болниците трябва да е готова до есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още