IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се да се увеличи почасовото заплащане на вещите лица

Въпросът е уреден в новата наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица

13:03 | 14.05.15 г.
Предлага се да се увеличи почасовото заплащане на вещите лица

Увеличаване на почасовите възнаграждения на вещите лица и изплащане на разходите за извършване на експертизи до 60 дни от приемането им. Това са част от предложенията на Министерството на правосъдието, залегнали в проекта за нова Наредба за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

Проектът е публикуван за обсъждане на сайта на ведомството.

Предвижда се възнаграждението на вещите лица за отработен час да стане 2,3% от минималната работна заплата за страната. В момента на час на вещите лица се плаща по 5 лева.

С увеличението на минималната заплата от 1 юли до 380 лева на час вещите лица биха получавали 8,74 лева, изчисляват от правосъдното министерство.

За по-сложните случаи се предвижда възнаграждението на вещите лица да може да е до два пъти по-високо от обичайното. Двойно по-високо се предвижда да е и възнаграждението за експертизи, извършени в почивни дни и национални празници.

Актуализират се и размерите на възнаграждението, което се дължи на вещото лице при отлагане на делото по независещи от него причини – от 15 лева на не по-малко от 20 лева, както и разходите за една нощувка - от 35 лева на 50 лева.

Дава се възможност и за авансово плащане на пътни и квартирни.

В новата наредба е предвидена и възможност органът, възложил експертизата, да откаже да приеме заключението на вещото лице. В тези случаи възнаграждения няма да се изплащат.

Предвижда се също така да отпадне случайният подбор при назначаването на вещи лица, след като този принцип беше отменен през 2011 г. в Закона за съдебната власт. Връщането му ще бъде възможно само ако се създадат нормативни гаранции, че в списъците на вещите лица ще фигурират единствено добросъвестни и компетентни в заявената материя експерти, посочват от ведомството.

Предлага се да отпадне и задължението за водене на експертно деловодство за извършените от вещите лица експертизи с мотива, че това ги натоварва излишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още