IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit очаква слаб ръст на кредитирането и висок дял на лошите кредити у нас

Възстановяването на икономиките в ЦИЕ ще стимулира кредитирането и ще допринесе за намаляване на необслужваните заеми

15:39 | 14.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
UniCredit очаква слаб ръст на кредитирането и висок дял на лошите кредити у нас

През 2016 г. ръстът на кредитите в България ще бъде най-слабият, а делът на лошите кредити ще остане висок, в сравнение с тенденциите за държавите от региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които очерта икономическият екип на италианската банка UniCredit в рамките на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), провеждаща се в столицата на Грузия Тбилиси.

Повишението на кредитите в България се предвижда да бъде в интервала 0-5%, докато за целия регион от UniCredit прогнозират ръст от 5,1% през 2015 г. и 7,8% през следващата година. Най-силен се очаква да бъде кредитният растеж в Турция (15-20%) и Полша и Русия (5-10%) въпреки сериозния спад в обхванатата от санкции страна през 2014 г.

Графика: UniCredit

Като цяло всички държави от региона ще се радват на умерено до високо търсене на кредити в следващите години, което от италианската банка посочват като положителна новина. Но пък през 2016 г. най-бавният растеж на кредитирането в региона на ЦИЕ ще се наблюдава в България.

Главният икономист на UniCredit Любомир Митов коментира пред журналисти, че в това отношение банките в България все пак се пораздвижиха и разполагат с ликвидност, с която да отговорят на търсенето и предлагането на кредит.

Възстановяването на икономиката ще доведе до постепенно намаляване на нивото на необслужваните кредити

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
lilivan
преди 8 години
Атанасио,а какво да правим ние "с гайдите"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
А как се връзва официално оповестените очаквания на UniCredit с падането на лихвите у нас, макар и бавно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Прогнозата е грешна защото след като се приема закон за фалит на физически лица лошите кредити ще скочат Липсата на закон за фалит на физич.лица е нарушение на Конституцията в частта пред закона всички са равни тоест като има закон за фалит на юрид.лица така трябва да има и за физически Закона в САЩ е добър - http://darikfinance.bg/***/81851#commentsЗАЩО ОТ 1991год. СЕ НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ???ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА БАНКОВАТА МАФИЯ НЕ СПИРАТ ДОТУК НО ТОВА Е ОТДЕЛНА ТЕМА добре обяснена в филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи''.Обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още