IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния разработват общи туристически продукти

Круизите по Дунав помагат за развитието на туристическия сектор в Русе, коментира Николина Ангелкова

16:18 | 14.05.15 г.
България и Румъния разработват общи туристически продукти

България и Румъния разработват общи туристически продукти в рамките на програмата за Трансгранично сътрудничество за новия програмен период, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на изложението „Уикенд Туризъм“ в Русе.

Именно Русе ще бъде във фокуса на общите програми, обясни още тя, цитирана от БТА.

През миналата година дунавският град е бил посетен от 83 хил. туристи, от които 22 хил. са чужденци, сочи статистиката. Приходите от туризъм са над 6,3 млн. лева.

Абсолютен рекорд поставят посещенията в Регионалния исторически музей – 70 хил. души, сред които и 2 хил. японци, допълват от пресцентъра на Министерството на туризма.

Важна роля за увеличаването на посетителите на града играе круизният туризъм. По тази причина и развитието на този вид туризъм ще е приоритет за държавата, увери Ангелкова.

Русе е част и от един от основните културно-исторически маршрути, разработени от държавните институции у нас - „Столиците на българските царе и патриарси“. Този маршрут включва още и градовете Велико Търново, Шумен, Плиска, Преслав, Силистра и Провадия и забележителности като Царевец, хълма Трапезица, скалния манастир „Архангел Михаил“ край Русе и Шуменската крепост.

Министерството на туризма ще разчита много и на уикенд туризма, допълни министърът, но обясни, че няма конкретни данни какъв е делът му в България. Припомняме, че през 2014 година представителите на бранша се оплакаха от слабото развитие на този вид туризъм заради лошото време и наводненията в черноморските курорти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още