IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненчев: Военната техника на САЩ няма да остане в България

Всяко бъдещо разполагане на американска военна техника у нас ще е в съответствие със споразумението за сътрудничество от 2006 г.

12:51 | 26.06.15 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Ненчев: Военната техника на САЩ няма да остане в България

Военната техника на САЩ категорично няма да остане на територията на България, тя ще се предвижва там, където е необходимо. Това заяви по време на днешния парламентарен контрол министърът на отбраната Николай Ненчев относно бъдещо прехвърляне на тежко американско въоръжение на територията на България.

Няма нищо притеснително във всичко това, каза Николай Ненчев, цитиран от БТА.

По думите му всяко бъдещо разполагане на военнослужещи и техника на САЩ у нас ще бъде извършено в съответствие със споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между двете държави от 2006 година.

Министър Ненчев добави, че в изпълнение на това споразумение досега са проведени многобройни българо-американски военни учения, а военна техника и военнослужещи многократно са били разполагани на територията на България.

Според Ненчев заявеното намерение от страна на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър е свързано с инициативата за подпомагане на съюзниците от Европа за даване на гаранции на страните от Централна и Източна Европа за тяхната сигурност, независимост и териториална цялост. Целта е да се повишат готовността, способите и възможностите на НАТО за справяне с всички възможни дестабилизиращи действия, добави министър на отбраната.

Последната конкретизирана цифра относно военната техника на САЩ е 250, каза министърът. Той добави, че тя ще бъде разпределена в шест страни и ако евентуално се разпредели по равно, в България ще има около 40 американски танка, които не би следвало да се разглеждат като каквато и да е заплаха.

Министърът отбеляза, че максимално разрешено за България е да разполага с 1475 танка, като у нас са налични 310.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Въпреки, че на международната пропагандна арена се леят реки от нелепи сравнения на Путин с Хитлер, даже тук в чата един мозъчен ***, в момент на интелектуални колики и екстаз от собствената си оригиналност, започна да поздравява с "Хайл ***!", но реалната ситуация доста напомня точно примъкването на танковете на Хитлер към границите на Русия в началото на 1941 г. Ние и тогава доброволно и с цветя ги посрещаме, пак сме "най-надеждни и лоялни съюзници". Всичко ново е добре забравено старо... хехе! "По делата им ще ги познаете!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
wenci
преди 8 години
След КОЯ ДАТА няма да останат...?! Да не стане тази ДАТА да се мести постоянно в бъдещето ?! ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
IvaneJohn
преди 8 години
Бълг армия има 80 действащи танка днес Т 72 мисля..Американците ще имат 40 бр новички на наша територияСамолети вече наши нямаме, само чужди..Ракети някакви - май само старо желязо остана..20 000 армия, колкото след Нойския мирен договор , но без авиация, танкови войски на доизживяване..НЕКА ПОЧИВА В МИР ПОКОЙНАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
абе да я пращат къде искат, само у нас да не стои. Иначе ако я пращат в Украйна и почнат да я ползват - явно имат бая железо за даване на скрап, тъкмо ше тестват Т-90 и Арматата дали работят ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Абе кажете си направо, че в Украина я пращате :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още