IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на електроенергия расте с 9% през първото полугодие

От януари до юни са произведени 24,6 млн. мегаватчаса, показа справка на ЕСО

18:20 | 01.07.15 г.
Производството на електроенергия расте с 9% през първото полугодие

Ръст на производството, потреблението и износа на електроенергия отчете Електроенергийният системен оператор (ЕСО) през първото полугодие. Данните показват, че в периода са произведени 24,6 млн. мегаватчаса електроенергия, което е с 9,06% повече спрямо първите шест месеца на 2014 година.

Потреблението расте с 3,4% до 19,3 млн. мегаватчаса. На този фон значително се увеличава износът на електроенергия – с почти 37 на сто до 5,22 млн. мегаватчаса.

Производството на базовите централи се повишава с 0,55% до 19,1 млн. мегаватчаса. Производството от възобновяеми източници достига общо към 1,5 млн. мегаватчаса, като за същия период на 2014 година електроенергията от ВЕИ е била към 1,3 млн. мегаватчаса. В периода водещият ВЕИ производител са вятърните паркове - малко над 820 хил. мегаватчаса.

Останалите количества са произведени от водните централи. Данните на ЕСО показват значително увеличаване на произведената от водните централи електроенергия. В периода януари – юни от ВЕЦ са произведени 3,87 млн. мегаватчаса електроенергия, което представлява ръст от почти 75 на сто.

През тази пролет на няколко пъти на ЕСО се наложи да ограничава производството на ВЕИ производители заради невъзможност за балансиране на системата. Тази възможност е предвидена в Закона за енергетиката. 

От сайта на ЕСО става ясно още, че между 19 и 30 юни с 50 мегавата е бил увеличен преносният капацитет от българската към гръцката енергийна мрежа. Искането е било отправено от гръцката страна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още