IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат облекчения на правилата за съхранение на горива от фермери

Предлага се стопаните с до 2 хил. дка земя, със съдове за горива до 10 тона и годишна консумация на горива до 15 тона да не слагат нивомери

10:43 | 15.07.15 г.
<p>
	Фермерите трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания до 31 август 2015 г. и заплашват след 20 юли да изкарат земеделска техника по бензиностанциите. Снимка: <em>архив, Ройтерс</em></p>

Фермерите трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания до 31 август 2015 г. и заплашват след 20 юли да изкарат земеделска техника по бензиностанциите. Снимка: архив, Ройтерс

Земеделските производители, които обработват до 2 хил. дка зема, притежават съдове за съхранение на горива до 10 тона и консумират до 15 тона горива годишно, да не слагат нивомери. Това предлагат депутатите от Реформаторския блок Румен Христов и Мартин Димитров.

Предложението им за промени в Закона за ДДС е внесено за обсъждане от Народното събрание и публикувано на сайта на институцията.

Припомняме, че от началото на тази година Министерството на финансите и фермерите водят спор дали стопаните трябва да слагат нивомери и фискални устройства на своите съдове за съхранение на горива. Ведомството публикува и анализ, според който държавата губи около 1,1-1,2 млрд. лева годишно от укрити данъци при продажбата на горива.

На 30 юни в Държавен вестник беше публикувана и изменената наредба за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Тя изисква от всички лица, зареждащи течни горива за собствени нужди от резервоари за горива с вместимост над 1000 литра, да монтират нивомери.

Фермерите трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания до 31 август 2015 г. Зърнопроизводителите обаче заплашиха, че след 20 юли ще струпат селскостопански машини по бензиностанциите, за да покажат неприложимостта на текстовете за монтиране на фискални устройства и нивомери на съдовете за гориво във ведомствените бензиностанцции.

Вносителите на промените в Закона за ДДС признават, че изискванията към земеделските производители са трудно осъществими и икономически неоправдани. Селскостопанската техника не се регистрира съгласно изискванията на Закона за движение по пътищата и няма право да се придвижва по републиканската пътна мрежа, заради което стопаните нямат достъп до търговските обекти за горива, подчертават депутатите.

Много от машините пък с резервоари, които надхвърлят 1 000 л, не могат да се придвижват на дълги разстояния, а ако го направят, това ще доведе до блокиране на пътища, посочват още депутатите в мотивите си към законопроекта.

„Преобладаващите горива, ползвани от земеделските производители, се закупуват с ваучери за възстановяване на акциза, което допълнително обезсмисля прилагането на тези мерки спрямо тях, ограничава ефекта за фиска и ги превръща единствено в източник на допълнителни разходи“, пише още в мотивите.

Димитров и Христов посочват още, че сроковете, в които стопаните трябва да изпълнят изискванията, са кратки, а финансовите възможности на фермерите – ограничени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още