IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключови промени от пенсионната реформа минаха на второ четене в комисия

Нараства пенсионната възраст, повишават се осигурителните вноски, ще има право на избор за пенсионен фонд

18:12 | 16.07.15 г.
Ключови промени от пенсионната реформа минаха на второ четене в комисия

Депутатите от парламентарната комисия по труд и социална политика приеха ключовите промени по пенсионната реформа на второ четене на днешното заседание на комисията, на която разгледаха промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). След разгорещени дебати окончателно бяха одобрени предложенията на кабинета за увеличаване на пенсионната възраст и стаж, за по-високи осигурителни вноски и за възможност осигурените лица да имат право на избор къде да отива вноската им за втора пенсия – в частен пенсионен фонд или в Сребърния фонд.

Промените в Кодекса за социално осигуряване вече минаха и на първо четене в Народното събрание, където предложенията на правителството получиха подкрепата на мнозинството депутати - от ГЕРБ, РБ и част от ДПС.

Днес с 10 гласа „за“, 4 „против“ и без въздържали се депутатите от комисията по социална политика одобриха възможността за прехвърляне на вноски за втора пенсия.

Казусът с вноските в частните пенсионни фондове се създаде в края на миналата година с възможността за избор парите за втора пенсия да отиват в НОИ. Днес депутатите приеха да има възможност веднъж в годината парите да се местят между НОИ и частния фонд. Парите от вноски за втора пенсия ще се съхраняват в Сребърния фонд.

Категорично против бяха от БСП, БДЦ и ПФ, но гласовете им не бяха достатъчни за отмяна. Корнелия Нинова от левицата заяви, че това до ден днешен е предложение на финансовото министерство без финансова обосновка. Тя изтъкна, че този вариант ще лиши хората от доходност върху вноските им, защото в Сребърния фонд те няма да имат такава, ще се загуби и правото на унаследяване. Според нея като цяло правата на хората намаляват. Нинова видя в предложението единствено фискални цели, които не са в интерес на гражданите.

Против бяха и от РБ, като Радан Кънев посочи, че това е политически въпрос изцяло, а не експертен. В предложението за избор той видя път към отмяна на втория капиталов стълб на осигуряването и сливането му с третия. Бяха отхвърлени предложенията на РБ правото на избор да важи само за родените между 1960 и 1970 година, както и изборът да се прави до една година преди пенсия. В последна сметка депутатите решиха, че този срок ще е пет години.

Пенсионната възраст и стаж ще нарастват според предложения от правителството механизъм. Според текстовете започва плавното увеличение на възрастта за пенсиониране, така че и за двата пола тя да достигне 65 години през 2037 година за трета категория труд. Увеличава се и стажът за пенсия с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Депутатите отхвърлиха предложението на Мая Манолова жените да се пенсионират по-рано от мъжете. Идеята бе подкрепена от ПФ, но от ДПС опонираха, че това обрича жените на по-ниски пенсии.

Според одобрените днес текстове се увеличава и осигурителната вноска за фонд “Пенсии” - с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г.

Председателят на социалната комисия обяви, че между първо и второ четене са постъпили общо 217 предложения по КСО. Заседанието на комисията продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още