IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите остават твърдо против нивомерите

Стопаните не могат да се похвалят с добра реколта през тази година

18:24 | 15.08.15 г.
Зърнопроизводителите остават твърдо против нивомерите

Зърнопроизводителите ще продължат да настояват да отпадне изискването за монтиране на нивомери на резервоарите им за гориво. Това съобщи пред радио Фокус Ангел Вукодинов, член на Контролния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Припомняме, че стопаните са в конфликт с Министерството на финансите и приходната администрация от началото на годината, когато с бързи промени в законодателството беше въведено изискване за оборудване с измервателни уреди на ведомствените бензиностанции.

В края на юни в Държавен вестник беше публикувана променената наредба за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Тя изисква от всички лица, зареждащи течни горива за собствени нужди от резервоари за горива с вместимост над 1 000 литра, да монтират нивомери.

Земеделците получиха срок да се приведат в съответствие с изискванията до края на август. През миналия месец стопаните излязоха на протест, като масово зареждаха селскостопанска техника по бензиностанциите. В резултат крайният срок за монтирането на измервателните устройства беше удължен до края на октомври.

Асоциацията обаче призовава фермерите да не монтират измервателни уреди и настоява държавата да засили контрола и превенцията срещу контрабандата.

Фермерите очакват все още и срещата с премиера, която са поискали преди два месеца, и се надяват, че тя ще се състои, коментира Вукодинов. „Нееднократно повтаряме, че не сме против контрола на източниците на контрабанда, но не сме убедени дали земеделците попадат сред тези източници на контрабанда”, посочи той.

Що се отнася до реколтата, по думите му през тази година зърнопроизводителите не може да се похвалят с добри резултати от жътвата, както през 2014 г. В Южна България добивите са с една трета по-слаби, а на места – дори наполовина спрямо миналата година.

“Предполага се, че прибраното зърно е около 4 млн. тона. При положение, че България се нуждае от порядъка на 1,2 млн. тона - 1,3 млн. тона максимум, при всички положения ще има над 2 млн. тона за експорт”, обясни Вукодинов.

Необичайно рано започва и прибирането на слънчогледа и царевицата, което според него се обяснява с преждевременно изгаряне. Очаква се реколтата от тези култури също да е по-слаба с около 30 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още