IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативните демографски процеси са необратими в краткосрочен план

Съотношението между активното трудоспособно население и застаряващото ще продължава да бъде неблагоприятно, заяви експерт

13:57 | 18.08.15 г.
Негативните демографски процеси са необратими в краткосрочен план

Негативните демографски процеси у нас са необратими в краткосрочен план, смята доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

Според нея съотношението между активното трудоспособно население и застаряващото ще продължава да бъде неблагоприятно, предава „Фокус”.

Една от причините за това е, че имаме много висока смъртност и този процес е свързан с изключително влошаване на възрастовата структура и нарастване на дела на възрастното население. По показатели за смъртност България заедно с Литва и Латвия е на едно от първите места в Европа.

Доц. Димитрова уточни, че по последни данни на Националния статистически институт почти всеки пети българин е на възраст над 65 години. „Това е едно много сериозно демографско предизвикателство пред страната. Тази демографска инерция, влошаването на показателите за смъртността, стареенето на населението, спадът в раждаемостта - тяхната обратимост в краткосрочен план изглежда невъзможна според прогнозите“, допълни експертът.

Коментарът е по повод прогнозите на НСИ, че след 30 години броят на работещите и на пенсионерите ще се изравни, а след 55 години населението на България може да се стопи до 4,9 млн. души.

Доц. Елица Димитрова каза още, че е необходима цялостна демографска стратегия и тя трябва реално да се приведе в действие. Според нея са нужни мерки за намаляване на високата заболеваемост и смъртност и в същото време мерки за насърчаване на раждаемостта. Държавата трябва да насочи усилията си към подпомагане на семействата и подобряване на здравеопазването, смята експертът.

Според Иван Нейков демографският проблем в България може да бъде решен с различни мерки, като една от тях е увеличение на доходите. Едва когато квалификацията и доходите бъдат обвързани, може да се чака и подобрение на демографската ситуация, посочи експертът. Той също изтъкна, че основни причини за демографската криза у нас са  намалената раждаемост и увеличената смъртност наред с миграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още