IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансите и търговията с недвижими имоти с най-много очаквани назначения

Работодателите в Пловдив и Русе са с най-големи очаквания да увеличават персонала си до края на годината

11:15 | 08.09.15 г.
Финансите и търговията с недвижими имоти с най-много очаквани назначения

През четвъртото тримесечие на тази година работодателите очакват да увеличат своя персонал в девет от десетте икономически отрасъла, наблюдавани от Manpower. Най-силни са очакванията за увеличаване на заетите в секторите финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услугите, както и в производствения бранш.

Данните на Manpower потвърждават и наблюденията на националната статистика за съживяване на строителния сектор. Спрямо третото тримесечие 16% от работодателите в сектора виждат повишение на перспективите за нови назначения. Увеличение има и в промишлеността и хотелиерството и ресторантьорството, където вече трябва да се подготвят за зимния туристически сезон.

Най-слаби са очакванията за наемане на нови служители са в сектора на земеделието, транспорта и търговията на едро и дребно. Отрицателен е показателят в сектора „Вода, електричество и газ“.

Като цяло от организацията отчитат, че прогнозата за наемане на нови служители на годишна база се подобрява с 2%, но остава без промяна спрямо третото тримесечие.

„За момента бизнес средата в България е стабилна, независимо че според БНБ чуждестранните инвестиции намаляват“, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. Тя припомни, че страната трябва да получи 102 млн. евро от европейските фондове за развитие на малкия и средния бизнес и това би трябвало да доведе до ръст.

„Темпът на стабилизация и модернизация все още е слаб, но пазарът се нуждае от време, за да използва ползотворно възможностите, които му се предоставят и да се климатизира към европейските и международни пазари“, каза още Василева.

Тя каза още, че развитието на икономическата обстановка в Гърция може да има отражение и върху България, особено по отношение на коментарите, че гръцки фирми планират да откриват производствени мощности у нас.

Особено внимание от Manpower обръщат на данните за строителството. Според дях продажбите на жилища през третото тримесечие са най-силните от години. „Силното присъствие на продажби на земя обикновенно е признак за увеличаване на предприемаческата дейност", посочва още Василева. 

Данните на организацията показват още, че работодателите в Пловдив и Русе ще бъдат най-активни при наемането на нови служители през четвъртото тримесечие на тази година. Забавя се ръстът за София, а най-ниска прогноза за наемане на нови служители, но все пак позитивна, дават работодателите от Бургас.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още