IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противопожарни кули ще покрият горските територии на България

Сега наблюдението обхваща 11% от горските територии

11:10 | 06.10.15 г.
Противопожарни кули ще покрият горските територии на България

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. дава възможност на държавата да доизгради противопожарни кули в цялата страна. Средствата от 20 млн. евро по мярка 8 "Инвестиции в горските площи" от програмата са достатъчни, заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред БТА.

Тя уточни, че в момента агроминистерството работи по проектирането и доизграждането на националната единна информационна система за превенция срещу пожарите. Мярката по ПРСР ще бъде отворена през 2016 година и дотогава трябва да са готови да кандидатстват допустимите бенефициенти. Включително и общините ще имат тази възможност. Системата ще се наблюдава от единен център с помощта на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

С изградените 89 кули около 11% от горските площи в страната са покрити с такава система за превенция, допълни министърът.

Противопожарните кули са високи 25 метра, като на всяка е монтирано високотехнологично оборудване. Захранването е от собствен независим енергоизточник чрез батерии, които се зареждат с ветрогенератор и 16 фотоволтаични панела. Термокамера, въртяща се постоянно на 360 градуса с минимален обхват 5 км, наблюдава непрекъснато определения район.

На всяка от кулите е монтирана метеорологична станция, която ще изпраща данни за посоката и скоростта на вятъра, температура, атмосферно налягане и влажност на въздуха. Охраната на кулите се осъществява посредством СОТ.

Земеделският министър съобщи, че до момента са регистрирани над 300 пожара, при които са засегнати 19 хил. декара горски територии. От тях 1560 декара са с огромна щета и с нужда от залесяване. Само 4% от горските пожари възникват от природата, всичко останало е плод на човешката небрежност и в много малък процент умисъл.

Междувременно заместник-министърът на земеделието доцент Георги Костов коментира пред БНР, че снабдяването с дърва за зимата отново става в последния момент.

По повод сигналите, че има райони в страната, където цената за кубик е скочила с 10 лева, той поясни, че реалният скок в цената на дървата за огрев е не повече от 1,50 лева, а останалото определи като търговска спекула.

Доцент Костов поясни, че държавните горски стопанства не отказват поръчки, а осигурените дърва са на временен склад и не са още доставени по домовете. Заместник-министърът отрече твърденията на дърводобивни фирми, че новият Закон за горите е ограничил сечта, която се явява като причина за дефицита на дърва и високите цени.

„Промените в този закон ограничават в известна степен изсичането на малки частни имоти, което доведе до много грозни гледки в Северна България“, каза той.

Георги Костов призна, че голяма част от фирмите за дърводобив у нас работят в сивия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още