IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля да оспори споразумението между България и Полша за МиГ-овете

Самолетостроителната компания смята, че правата й като разработчик на самолетите са нарушени

18:42 | 22.10.15 г. 27
Русия обмисля да оспори споразумението между България и Полша за МиГ-овете

Руската самолетостроителна корпорация МиГ може да оспори споразумението между София и Варшава за ремонти на български изтребители МиГ-29 в Полша, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Според компанията споразумението нарушава правата й, посочва агенцията, като цитира съобщение на пресслужбата й.

Припомняме, че след като получи мандат от правителството в началото на този месец, днес българският министър на отбраната Николай Ненчев подписа с полския му колега Томаш Шемоняк договор за модернизацията на българските МиГ-ове. Полските Военно-авиационни заводи ще ремонтират шест двигателя от България за почти 6,14 млн. евро.

Още преди подписването на договора Русия предупреди, че ще спре да обслужва тези самолети. Според самолетостроителя Полша няма лиценз и актуална техническа документация за ремонт на двигателите на МиГ-овете.

"Споразумението между България и Полша противоречи не само на нормите на международното право и установената във военната авиация практика, но и на принципите за гарантиране на безопасността на полетите. Обмисляме възможността да оспорим споразумението предвид очевидното нарушаване на правата ни като разработчик и производител на самолетите с марка "МиГ", посочват от руската компания.

Според МиГ България е направила погрешен избор и поставя в опасност сигурността на военните пилоти и отбранителната способност на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 14
ing5rov
преди 8 години
При тебе кукувицата вече е минала...оставила ти е точно колкото на спящ бик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 12
0pk
преди 8 години
Балканските мармоти трябва да се тормозят постоянно, това е положението. Като спираш руски проекти и руски самолети за потупване по рамото от звезднораираните, трябва да си наясно, че ще има и горчиви последствия :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 17
Спящият бик
преди 8 години
Обучаван съм в казармата да воювам срещу Турция и Гърция. Оттогава много неща се промениха. С Гърция и Турция вече сме в един военно-политически съюз, а особено след събитията в Украйна, Русия се очертава като най-"вероятният ни противник". Трябва кукувица да ни е изпила акъла, за да поверим на противника поддръжката на оръжието си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 28
белот
преди 8 години
За да угоди първо на Америка , второ за да мине по тънко , нашто правителство ше отремонтира на "черно" в гаража на комшията...само дето туй не е Москвича...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 25
Сините камъни
преди 8 години
Което си е вярно си е вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още