IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските инвеститори не са се отказали от “Дестинация Рила”

Министерският съвет е координатор на проекта за мегакурорт

15:26 | 26.10.15 г.
Френските инвеститори не са се отказали от “Дестинация Рила”

Френските инвеститори не са се отказали от проекта “Дестинация Рила”, съобщи за “Труд” председателят на Френско-българска търговска и индустриална камара Стефан Дюлае. През пролетта от Българската агенция за инвестиции обясниха, че инвестиционното предложение за проекта е било оттеглено за втори път поради изтичане на нормативния срок.

Прогнозната стойност на “Дестинация Рила” е 600 млн. евро. Проектът обхваща общините Сапарева баня и Самоков и предвижда четирисезонно ползване на планината, хотели от 2 до 5 звезди, голф, аквацентър, ски зона и други атракции. 

“Има работна група към Министерския съвет по този сложен проект. Тя е съставена, за да координира работата между няколко министерства и общините, които влизат в проекта”, обясни Дюлае. Според думите му целият проект зависи изцяло от бъдещия план за управление на парка, в който ще се посочи дали спортните съоръжения могат да се интегрират в него.

“В планинските райони на Франция цяла една планина е част от ски зоната. Големите курорти имат над 600 км писти. И когато през лятото се разхождаме в тези зони, пилоните, където е имало писти, не загрозяват пейзажа, защото всичко е направено в хармония с природата”, каза Дюлае.

За рестарт на проекта "Дестинация Рила" се заговори още в началото на годината, когато председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Дюлае и около 100 водещи компании от Франция и Германия представиха своите проблеми пред икономическия министър Божидар Лукарски.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още