IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българското вино има много добри пазарни шансове в Русия, твърди експерт

Спадът в експорта към момента е достигнал 60%

14:14 | 11.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Българското вино има много добри пазарни шансове в Русия. Въпреки това за девет месеца от началото на 2015 година, според руската статистика, спадът на вноса е достигнал 60%. Това заяви за БНР Виталий Меркушев, председател на Черноморската асоциация на винопроизводителите.

„Това е колосален неуспех. Ясно е, че левът е поскъпнал с 40% спрямо рублата през годината. Но и валутите на други страни производителки на вино се засилиха – като Чили и Южна Африка.  А те не загубиха своите позиции на руския пазар. Чилийците загубиха само 15%, Испания няма никакъв спад, а  Южна Африка дори увеличи пазарното си присъствие. Българите дават своята ниша на други производители“, казва експертът.

Той смята, че българските производители не вярват вече в перспективите на руския пазар и затова участието им в провелия се Черноморски винарски форум е било твърде скромно. В същото време на форума е имало 12 молдовски компании, въпреки че е имало забрана за вноса на вино от страната.

Виталий Меркушев коментира, че в миналото 50 до 80% от произведеното в България вино е отивало в Русия. Той отбелязва, че секторът е важен, защото създава по две работни места на всеки хектар.

Ние предлагаме на вашите производители отново да се обърнат към руския пазар и да работим заедно, казва Меркушев и припомня, че виното не е в обхвата на руското ембарго.

Експертът допълва, че в Москва има само три български ресторанта и няма къде да се предлагат българските вина.

Грузинците имат 150 ресторанта, а чилийците правят по 2 – 3 промоции на месец.

В Русия вече се работи по идеята страните от региона да продават заедно под марката Черноморски вина.

За да се върнат загубените позиции, ще трябва да се работи много сериозно поне 2 или 3 години, препоръчва Виталий Меркушев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още