IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Николов: Атентатите в Париж са война от нов тип в Европа

ИДИЛ не може да бъде победена само с военна сила, заяви директорът на Центъра за стратегически изследвания

11:02 | 17.11.15 г. 1
<p>
	Военен патрул пред Айфеловата кула след терористичните атаки в Париж от петък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Военен патрул пред Айфеловата кула след терористичните атаки в Париж от петък. Снимка: Ройтерс

Терористичните атаки в Париж от петък вече не могат да бъдат определени като традиционен терористичен акт, а като действия на една бойна групировка и елемент на война от нов тип в Европа. Това каза пред БНТ Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания. 

Многопосочните коментари и прогнози показват, че не сме разбрали с кого си имаме работа и сложността на ситуацията. Не сме разбрали целите, които си постави „Ислямска държава“ и не си взехме поуки от атентата срещу „Шарли Ебдо“, когато имаше оценки, че ще последва по-мащабен терористичен акт, каза анализаторът.

Той припомни, че още след атентата срещу „Шарли Ебдо“ е имало ясни сигнали, че бежанският поток ще се използва за проникване на терористи.

По думите му „Ислямска държава“ не може да бъде победена само с военна сила. Една сухоземна операция би била погрешен ход, защото целта на терористите е била не само да дестабилизират Европа, същата цел има и бежанският поток, но и да я въвлекат във война с арабския свят. Това би дискредитирало Стария континент пред арабските държави и би дало простор на терористите за действия срещу Запада.

„Военна операция не решава проблема. Ислямска държава не е само военна организация, а и идеология, която е заразила умовете и сърцата на много хора и то не само в арабския свят, а вече и в Европа“, казва директорът на Центъра за стратегически изследвания.

“През 2012 година имаше шанс сирийската криза да бъде решена по пътя на преговорите”, подчерта Николов. Той посочи, че сега Западът вече преосмисля отношението си  към осъществяваната търговия от ИДИЛ и към бежанския поток.

България в новата ситуация няма шанс да влезе в Шенген, но и това не е целесъобразно в близките две години, заяви Симеон Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Айде, още един роден а^нал-лизатор се активира да ръси акъл...! Със сила не може да бъде победена ИД, а с какво може? А защо изобщо требва да я побеждаваме? Не е ли много по-евроатлантически и толерантно да я интегрираме в евроатлантическите структури? Нали наш *** Президентски рече, че сме сгрешили, че сме я маргинализирали!Като начало, да започнем с една покана за членство в НАТО и започване на преговори за асоцииране в ЕС. Паралелно - една зона за свободна търговия - ние от тях евтин петрол, те от нас оръжие на кредит... И после няма нужда да им показваме кой ни е враг - те си знаят от мама и тате... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още