IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Белгия е сърцето на терористичната вълна

Следвоенната имиграция от Северна Африка, проповедниците, изпълнени с омраза, гетото, бедността и маргинализацията са сред причините

08:44 | 17.11.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Моленбек, Брюксел. Снимка: Ройтерс</p>

Моленбек, Брюксел. Снимка: Ройтерс

Като спокойна и просперираща нация от само 11 милиона души, Белгия рядко влиза в новинарските заглавия. Досега, когато получи незавидната слава на „оранжерията на европейския джихадизъм“, пише в свой анализ британският The Independent.

След атентатите в Париж полицията бързо проследи следите на терористите до Брюксел, като нахлу в домове в предградието Моленбек на Брюксел и арестува седем заподозрени.

Разследващите считат, че в това мрачно, бедно предградие са били планирани атентатите в Париж.

Защо Белгия е в сърцето на терористичната вълна в Европа? Няма едно обяснение за това, а няколко отделни: от следвоенната имиграция от Северна Африка, до проповедниците, изпълнени с омраза, гетото, бедността и маргинализацията.

Също така имаме и закъснялото разбиране на белгийските власти, че безкритичността спрямо екстремизма е позволила на вредните ислямистки влияния да се разпрострат.

Ислямският екстремизъм има дълга история в Белгия. Докато на белгийска територия е имало наистина само няколко атентата, е забележителна белгийската връзка в кръвопролития на други места. Има връзка с убийството на афганистанския лидер, борещ се срещу талибаните Ахмад Шах Масуд, точно преди атентатите от 11 септември в САЩ, както и с Групата за ислямска мароканска борба (GICM), изиграла голяма роля в мадридския атентат от 2004 година.

Година по-късно приелата исляма Мюриел Дегаук се превърна в първата известна атентаторка - самоубийца от западна страна, след като се самовзриви в Ирак.

„Моленбек е място за среща на маргинални елементи. Имате голяма мюсюлманска общност, навряна в малките домове на бедния квартал. Много млади мюсюлмани се чувстват откъснати от ежедневния обикновен белгийски живот. Това реално или внушено чувство за изолация се комбинира с екстремистки ислям. Всички тези проблеми се смесват в сложен процес на отчуждаване“, заяви експертът Билал Бениа от Itinera Institute. 

Темата може да следите тук

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
Сега Миролюба трябва да отиде да направи едни репортажи загетата в Западна Европа и да ги пита защо са се превърнали в развъдници на терористи второ поколение имигранти.В сравнение с техните гета нашите са си направо пионерски лагери.Никога няма да забравя как съм се редил на опашката за визи о отказваха на сума ти народ а ангелите от близкия изток бяха с предимство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
honaniga
преди 8 години
Май никой от съвременните световни лидери не е чел историята на света. Преди 1300 години един голям български държавник е прозрял опасността която е надвиснала над неговият народ и респективно европейските. Отива и помага на най-големият си враг защото е знаел, че след Византия сме ние. Нещо което допускаме като грешка с османската инвазия, когато балканите не са били единни срещу общия враг. Да затова трябва да му се издигат паметници на този велик държавник и да го даваме за пример на европейците.Много слаби световни лидери. Донякъде руснаците поддържат фронта. Но като цяло много са зле неща. Сега е момента да им напомним за Тервел. Респект.Не очаквайте това да стане от нашите тънкопишковци.Сакън. Ще им се загуби ореола на гъзари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
аз съм вярващ Християнин, но вярата е едно да глупостите които ти проповядват е съвсем друго. Религията по принцип слага спирачки на човешкото развитие. Да има духовен свят има космическа сила която движи вселената има светлината (Бога) но как да обясня на мюслито Али Баба, че на времето не е имало хладилници в Близкия Изток и свинското месо се е разваляло най-бързо, затова не е трябвало да го ядат не че не са пробвали. И тея хиджаби ги носят там защото температурата е лудница и слънцето ше ти пукне тиквата на 60 градуса, а не щото Аллах така е наредил .... за тва и не жилят ракия щото иначе инсулт. И при нас е било така през 10-13 век, някой ако нещо е правил народна медицина - айде пиши го вещица и на кладата. Ама кво що нема батко църквата така е казала, земята била кръгла - кво ? Свещенната книга каа, че е плоска айде с една глава по-нисък .... В периода на Испанската Инквизиция само регрес, тея тогава са били Ислямска държава на квадрат, а некой нещо е шукнал и пристигат поповете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
То има и такива, но са рядкост иначе и сега праат иновации във въздухоплаването директно и индиректно. Тестват ги на колко парчетия ше се раздроби във въздуха даден самолет при зададена траектория Х ... :)) Импе а преди години ние докат не сме имали четмо и писмо тея са били на светлинни години пред нас особено там дет най-много бомбят сега Сирия и Ирак, но от как е дошъл Исляма само задна всички камилари са в лунно затъмнение .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Дукатов: не че нещо - ама точно тия не ща да ги виждам как "работят" в химически и биологически раболатории, нито как правят "иновации във въздухоплаването"... убеден - че мисълта ми ти разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
и кат ги гледам тея на снимката как "движат икономиката" напрао пушек се вдига... само PMI Index retail sales краставици и домати и на цоциал .... Кога ше снимат нешо да ги видим да разработват в некоя лаборатория в болница или да праат чипове или да внасят иновации във въздухоплаването ? Ми нивга щото на тея места не моеж да си биеш челото по 16 пъти на ден да гониш план и тиквата да ти е пълна със сури от корана то няма да има място за молекули, атоми etc.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
То и Истамбул е много як град, а в Европата пращат някви от Араба Конак дет пасяли козите цял живот и после тея същите "прайли атентати" разбираш ли .... :)) Нищо аз чакам и гледам как се развиват нещата, щом запеят Джамиите събирам си багажа и фйу. Нема тука жена ми да хои с одеала по главата заради правата не тея *** ***. Ше им е.ба майката м.ангасарска .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Бе да ти кажа, Дамаск изглежда доста по-европейски от това на снимката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Няма да е спокойно. Националния Фронт ще спечели президентските избори през 2017 и тогава ще дойде края на толерантността. След този атентат ще бъде инстинско чудо ако Саркози или Оланд успеят да убедят гласоподавателите. Националния Фронт ще извади страната от ЕС и спре имиграцията от Африка напълно. Според мен е възможно да се създаде специален държавен фонд във Франция, финансиран от данъкоплатеца, който да стимулира парично арабите, които искат да се върнат по родните места и всички престъпници с двойно гражданство спокойно могат да бъдат депортирани и лишавани от френското гражданство. А от гледна точка на джихадистите родени във Франция е необходимо всички били се за ИД, Ал Кайда да бъдат изправени пред военен съд и след като излежат присъдата си да бъдат вкарани в регистър и да им бъдат сложени проследяващи гривни или други пособия, които не могат да бъдат махнати без хирургична намеса и съответно цялата им комуникация да се проверява от службите до живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Както е тръгнало "Голямата екскурзия" ще е за етническите французи! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още