IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миньори отново на протест заради неизплатени заплати

Над 200 хил. лева са задълженията на мина „Черно море” към работниците

12:02 | 08.12.15 г.
Миньори отново на протест заради неизплатени заплати

Протестът на миньорите от бургаската мина "Черно море" продължава и днес. Работниците в мината се бунтуват заради неизплатените си заплати за 200 хил. лева, съобщава Нова телевизия.

Вече четвърти ден миньорите от „Черно море”, които от два месеца не са взимали заплати, не влизат в рудника. Причина за забавянето на заплатите им за октомври и ноември отново е проблем с разплащанията в системата на енергетиката. НЕК не превежда дължимите суми на ТЕЦ-Сливен, които от своя страна забавят плащанията към бургаската мина.

„Проблемът е в системата на енергетиката”, заяви Русомир Калоянчев, изпълнителен директор на мина „Черно море“. „Надеждата ми е до края на годината да нормализираме плащанията”, коментира той.

Миньорите няма да започнат работа, докато не получат пълния размер на заплатите си за октомври, казаха от ръководствата на двата синдиката, допълва БНР.

320 души работят в мина "Черно море". Предприятието постепенно намалява своята производствена мощност и съкращава работници, каза още Русомир Калоянчев. Заради финансови проблеми през лятото е бил закрит един добивен участък. В момента в мината работи само един добивен участък с две галерии, уточни Калоянчев.

От ТЕЦ-Сливен са обещали днес да преведат дължимите суми на бургаското дружество. Миньорите обаче ще протестират ефективно, докато не се уверят, че парите са получени.

Миналата година миньорите от рудник „Черно море” протестираха няколко пъти, а по време на единия протест работници останаха под земята повече от 48 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още