IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Плевнелиев: Съдебната реформа е приоритет и през 2016 г.

Обществото очаква цялостна реформа, не само промени в Конституцията, категоричен е президентът

14:43 | 10.12.15 г. 2
Р. Плевнелиев: Съдебната реформа е приоритет и през 2016 г.

Съдебната реформа е тотален приоритет и остава такъв и през 2016 година, коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти след срещата си със словашкия си колега Андрей Киска.

"Трябва с повишено внимание, всички ние, граждани, политици и институции, да следим какво ще се случи оттук нататък“, посочи държавният глава и коментира, че българските граждани очакват цялостна реформа, не само частични промени в Конституцията.

Затова и неговото очакване е процесът да не спира с приетите вчера промени в основния закон на държавата.

„Свидетели сме само на една първа стъпка и се надявам, че няма да спрем дотук. Ще работя реформите в съдебната система да продължат“, поясни Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на Президентството.

„Надявам се това, което беше прието, макар не в пълния му и очакван от гражданите вид, да послужи като една основа за следващи законодателни промени“, посочи още той. За него някои детайли изискват много по-задълбочен дебат и регламентация на законодателно ниво.

По повод оставката на министъра на правосъдието президентът Росен Плевнелиев даде висока оценка на работата на Христо Иванов като вицепремиер и министър на правосъдието във второто служебно правителство, назначено от държавния глава през 2014 година.

„Дадох път на един достоен човек в българската политика, професионалист, политик с истинска воля за реформи“, категоричен беше държавният глава.

Плевнелиев посочи, че именно вече бившият правосъден министър е наложил като централна и незаобиколима за българското общество темата за съдебната реформа.

„Благодаря му за това и съм сигурен, въпреки изненадващата му оставка, че той ще продължи да работи и ще бъде посветен на тази реформа,“, обясни Плевнелиев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Той, мониторинговият доклад, ще каже колко е свършено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Perun
преди 8 години
Добри и силни думи на националния ни глава уважаемия г-н Плевнелиев. И следващата година съдебната реформа трябва да ни е приоритет докато вървим по пътя на прехода. Много работа се свърши тази година, приеха се промени, но и догодина трябва да продължаваме със съдебната реформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още