IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болница "Св. Мина" в Пловдив е пред фалит

Общият дълг на общинската болница е близо 2 млн. лева

11:23 | 07.01.16 г.
Болница "Св. Мина" в Пловдив е пред фалит

Общинската болница „Свети Мина” в Пловдив върви към фалит заради големи финансови задължения, с които не може да се справи сама. Болницата има над 1 милион лева просрочени задължения, освен текущите, с които общият дълг наближава 2 милиона лева, съобщава БНР.

„Необходими са спешни мерки, задължително трябва да се смени мениджмънтът на лечебното заведение, каза заместник-кметът с ресор здравеопазване Розалин Петков, позовавайки се на позиция на общинската здравна комисия. Ако новият мениджмънт не се справи, то трябва да се върви към сливане на Първа градска и Втора градска болници”, каза Петков. 

Заместник-кметът увери, че общината ще помогне финансово на болница „Св. Мина”, но размерът на точната сума ще е ясен на 28 януари, когато ще заседава Общинският съвет и ще бъде приета финансовата рамка на Пловдив за 2016 година.

Розалин Петков припомни, че на болница „Св. Мина” вече е получила от общината 400 000 лева за нова апаратура, отделно има разрешение да тегли кредит.

Явно мениджмънтът на заведението не може да се справи, каза заместник-кметът по здравеопазването. Той отбеляза, че управителят на МБАЛ „Св. Мина” - д-р Борис Джурджев, е наследил доста задължения, но не може да се справи.

„Ако до края на април няма видими резултати, д-р Джурджев ще бъде сменен”, съобщи Розалин Петков. И уточни, че първо ще има временно назначен нов управител, а след това ща бъде обявен конкурс за постоянен.

В края на годината някои от най-големите болници в страната приключиха с милиони левове неразплатена дейност. Университетската болница "Александровска" в София например до края на октомври е натрупала малко под 2,5 млн. лева надлимитна дейност, в болница „Токуда“ са надвишили разрешения им бюджет с над 3 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още