IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата се загрижи как законодателните промени се отразяват на бизнеса

Икономическото министерство готви и нова методика за разходно ориентиран размер на държавните такси, съобщи Божидар Лукарски

15:28 | 15.01.16 г.
Държавата се загрижи как законодателните промени се отразяват на бизнеса

Готви се промяна в Закона за нормативните актове, която да изисква оценка как ще се отразяват измененията в законодателството върху състоянието на малките и средните предприятия. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"Тази реформа ще допринесе и за намаляване на честите промени, които водят до несигурност в условията за бизнеса", каза министърът в отговор на въпрос на депутата Слави Бинев във връзка с политиката на правителството за насърчаване на малките и средните предприятия у нас.

Има проблем за малкия и средния бизнес в страната и предприятията са на ръба на фалита, трудно получават и достъп до кредитиране, смята народният представител. Според него това се дължи на административни тежести, липсват мерки за насърчаване на предприемачеството, както и концентрацията на възлагането на обществени поръчки в определени търговски дружества.

От своя страна Божидар Лукарски е категоричен, че икономическото министерство работи именно за подобряване на средата, насърчаване на предприемачеството и подобряването на експортния потенциал като част от програмата си за насърчаване на малкия бизнес у нас.

Освен законодателната промяна, ведомството е инициатор и за въвеждането на разходно ориентиран размер на държавните такси. Тази идея е включена в проект на промени в Закона за държавните такси, допълни още Лукарски.

Малките и средните предприятия ще могат да кандидатстват по електронен път и за всички услуги, които се предоставят от агенцията за насърчаване на малкия и средния бизнес. Това ще подобри качеството на услугата и ще повиши прозрачността на работата на агенцията, смята още икономическият министър.

За нуждите на бизнеса функционира и експортен портал, в който има пълна информация за регулаторната среда, митнически и данъчни режими и т.н.

За насърчаване на предприемачеството се разработва и стратегията за дуалното обучение.

През 2016 година правителството ще разпредели 1,4 млн. лева за участие на български фирми на панаири и изложения. Отделно ОП "Иновации и конкурентоспособност" е насочена изключително за представителите на малкия и средния бизнес, уточни още Божидар Лукарски.

От своя страна Слави Бинев препоръча да бъде изготвен план за действие във връзка с приетата през 2013 година Национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия до 2020 г.

Има регионални диспропорции в икономиката на страната и концентрация на ресурси в отделни региони, призна още Божидар Лукарски пред депутатите. Той посочи и някои от мерките за преодоляване на този сериозен проблем.

Сред тях например е точковата система, даваща предимство за проекти от Северозападна България, кандидатстващи по ОП "Иновации и конкурентоспособност", както и Законът за насърчаване на инвестициите, който дава право за по-облекчени изисквания за сертифициране на инвестиционни предложения от региони с безработица над средната за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още