IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Колев: Забавянето на износа се усеща най-силно в металургията

Лошата конюнктура на световните пазари и ниската цена на петрола са сред причините за проблемите на българския износ

14:14 | 17.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Забавянето на износа на България се усеща най-силно от компаниите металургичния сектор. Това заяви в предаването „Клуб Инвестор“ по Bloomberg TV Bulgaria на Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара (БСК). Той коментира статистическите данни, икономическата активност и перспективите пред българската икономика.

Колев отчете, че пред последните 5 години България има постоянен ръст на износа на годишна база. „До средата на 2015 г. темпът на прираст беше добър, но през втората половина той спадна, като почти се нулира през септември и октомври“. 

По думите му причините може да се търсят в няколко измерения - лошата конюнктура на световните пазари, ниската цена на петрола, по-високите разходи на българските експортни отрасли.

България ще продължава да разчита на износа като двигател на икономическия растеж, заяви Колев. Има известен импулс и във вътрешното потребление, но ефектът на инвестициите е нулев, което значи неустойчивост на растежа, който и тази година ще е около 3 на сто.

Инвеститорите се интуресуват обикновено от това какви са рисковете за чуждите инвестиции, каза експертът. На първо място това е липсата на кавлифицирана работна ръка, което е сериозен недостатък за инвеститорите.

Вторият проблем е липсата на инфраструктура, което също спъва желаещите да инвестират у нас. Защитата на собствеността, спазването на договорните отношения също притеснява инвеститорите.

Още от разговора вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgariaна

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Лошата конюнктура на световните пазари и ниската цена на петрола са сред причините за проблемите на българския износ."Ниската цена на петрола пречи на износа ! Нещо не пасва...фактори за износа може да бъдат по високите разходи за производство , отсъствието на държава а също и инвеститорски интерес , ама ниската цена на петрола ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още