IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Направленията за специалист са с 2% по-малко до март

Надзорният съвет на НЗОК може обаче да преразпредели средствата за допълнителни талони

17:02 | 18.01.16 г.
Направленията за специалист са с 2% по-малко до март

За първото тримесечие на годината направленията за специалист и за изследвания са с 2% по-малко в сравнение с предходното тримесечие, стана ясно по време на пресконференция в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Надзорният съвет на фонда е одобрил намалението за специализираната извънболнична помощ и за медикодиагностични дейности, за да спази бюджетната дисциплина, обясниха от дирекцията по бюджет на Здравната каса. 

Като аргумент за ограничаването броя на направленията заместник-финансовият министър и председател на Надзорния съвет на Касата Крил Ананиев изтъкна, че до март институцията работи по рамковия договор от миналата година, тоест финансирането е по старите правила и за да „се влезе в бюджетната рамка” е одобрено намалението.

От надзора на Касата гарантираха, че това няма да доведе до връщане на пациенти, нуждаещи се от направление. Надзорниците обясниха още, че по всяко време може да вземат решение за преразпределение на направления в рамките на тримесечието, ако това е аргументирано и необходимо.

Предвидените средства за тази година за талони за специализираната извънболнична помощ са за 201 млн. лева - колкото и миналата, а изпълнението на извършените дейности през2015 г. е бил в размер на 204 млн. лева, обявиха от бюджетната дирекция на Касата, т.е. изпълнителите са отчели дейност с близо 3 млн. лева повече, което налагало да се заложат и по-малко направления за тази година като цяло.

От Надзорния съвет дадоха заявка за преразпределение по тримесечия.

„Ако възникне недостиг, той веднага ще бъде разгледан от Надзора и взема решение, така че да не останат хора без направления”, заяви Григор Димитров, представител на работодателите в надзора. Той потвърди, че става дума за намаление от 2 на сто, а не 16 на сто, както алармира преди дни Българския лекарски съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още