IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК е получила 57 млн. лв. допълнително след кампанията за здравните вноски

От следващия месец започват търговете на лекарства през електронната платформа, съобщи Петър Москов

10:21 | 27.01.16 г. 3
НЗОК е получила 57 млн. лв. допълнително след кампанията за здравните вноски

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е получила 57 млн. лв. допълнително след кампанията за плащане здравните вноски. Увеличил се е броят на хората, които са си платили и са се върнали в здравноосигурителната система. Това коментира в интервю за БТА министърът на здравеопазването Петър Москов.

Според разчетите на Националната агенция за приходите (НАП) информационната кампания е започнала при около 250 хил. неосигурени лица. В тези данни не са включени хората, които не живеят в България.

Той допълва, че след въвеждането на четци на лични карти при прием и изписване от болница хоспитализациите намаляват. В първия месец след въвеждането на четците са спестени 1,6 млн. лв.

Има и други фактори, които се отразяват на хоспитализациите, като завишеният контрол на НЗОК, отгчита министърът. По думите му измамите с подобен род документация в европейски мащаб са близо 5 на сто, а в България достигат 12-13 на сто, а някои анализатори твърдят, че са 15 на сто.

По повод планираното въвеждане на устройства за пръстови отпечатъци в болниците министърът пояснява, че при контакт на пръста със системата тя няма да генерира снимка, а уникален код, който ще е свързан със съответното ЕГН. Оттам нататък да се възпроизведе пръстовият отпечатък е невъзможно, уверява той.

„От пръстовия отпечатък следва уникалният код, но от кода не следва възможност за възстановяване на снимката. Този код се свързва в системата с ЕГН на даден човек, а в ЕГН-системата има дърво на свързаност. През дървото на свързаност системата може да оторизира плащане. Всеки ще може да взема лекарства на децата си, на родителите си и на дядовците и бабите си. Ще се предвиди възможност в малките населени места кметът да може да взима лекарствата на възрастните хора“, пояснява Москов.

За изработването на електронния идентификатор по оценка на НЗОК са необходими 400 хил. лева с ДДС. Целта е в рамките на тази година пръстовият идентификатор да бъде въведен в болниците и в аптеките. 

На въпрос защо се е забавила работата по електронната платформа за търговете на лекарства, която е трябвало  да бъде готова през юни 2015 г., Москов отговаря, че е приключил тестовият период.

„Вече сме тествали платформата - как се случва търговията през търг в отделни болници, както и централизирана поръчка, която министерството може да прави от името на болници, които са пожелали. От следващия месец започват търговете на лекарства през електронната платформа“, заявява той. Там, където е въведена такава система - в Скандинавските държави и Италия, лечебните заведения спестяват около 20% от цената, пояснява той.

Запитан кога ще започне да действа новият стандарт по спешна медицина министърът отговаря, че за всеки един щат трябва да бъдат осигурени не по-малко от 1 500 лв. на лекар и не по-малко от 900 лева на медицинска сестра за месец, за да се спре текучеството.

По темата за критериите, по които НЗОК ще сключва договори с лечебните заведения, той коментира: „Там, където Националната здравна карта е констатирала излишък на болнична инфраструктура, НЗОК ще определи с коя болница ще сключи договор. На ниво доболнична помощ картата констатира нужда от допълнително количество специалисти. Рестрикции в доболничната помощ не се очакват, ще търсим допълнително насищане със специалисти, особено в определени области“.

Близо 3 500 от 38-те хил. активни болнични легла ще се прехвърлят като легла за продължително лечение и рехабилитация. Болниците ще се разтоварят от определени дейности по линията на трите нови клинични пътеки за продължително лечение. Чрез нови амбулаторни процедури някои пациенти няма да лежат в болницата три дни, а само един, казва той.

По думите му трябва да има 4 активни легла на 1 000 души население, както във Франция, Германия и Италия. "Ние имаме неефективна, хаотична и неотговаряща на потребностите на пациентите здравна система", дава оценка той.
Министърът е категоричен, че новите критерии няма да доведат до фалит на общинските болници, а ще гарантират качествено обслужване.

Той допълва, че е осигурено комплексно лечение на децата и възрастните с онкологични заболявания. Въвежда се нова клинична процедура, която отключва план за лечение от - до на пациента.

Москов коментира още, че не очаква пак да има кризи с ваксините за деца през следващата година.

За Фонда за лечение на деца той казва, че държавата е завишила двойно през тази година финансовия си ангажимент към лечението на децата в чужбина. Има обаче ред тежки проблеми от гледна точка на отчетността.

„Гарантирам, че целият финансов ресурс за лечение на децата е осигурен и ще бъде осигурен, но всички трябва да бъдем сигурни, че парите наистина отиват за лечението на децата“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 8 години
Здравеопазването трябва да бъде платено или напълно безплатно, всякакви междинни форми само раждат още повече корупция. Лекарите не бива да са прещедро платени, това не е професия която се упражнава от хора с афинитет към финансовото си благополучие..такива хора не бива да са лекари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Здравеопазването трябва да бъде платено или напълно безплатно, всякакви междинни форми само раждат още повече корупция. Лекарите не бива да са прещедро платени, това не е професия която се упражнава от хора с афинитет към финансовото си благополучие..такива хора не бива да са лекари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Москов, в цялата система има едно единствено дърво и това си ти да те .....си ги имаш тия спестените пари. Като ми цитираш тука Франция мранция, кажи ми КЪДЕ ги приемат в болница с пръстов отпечатък? Това си е вече *** да прощаваш. Цялата тази система, да се плаща когато някой е болен, води то това, доктора да има интерес от това, да си болен. Правят се операции на здрави хора, пишат се по-тежки диагнози.. Ти бе Москов реална болница виждал ли си? Кажи ми като го докарат в Пирогов отровен, изгорял, смазан, сестрите го гонят да му вземат пръстов отпечатък? Покрай мъдрата мисъл за прекратяване на измамите, мислиш ли и за адекватното финансиране на клиничните пътеки? Мислиш ли за превенция? За това, че вече ме е страх да ида на лекар, щото от 5 ходения я закачиш една правилна диагноза я не. Колко години вече Москов се говори за демонополизиране на здравната каса? Ама къде ти, нали всичкото партия и от лево и от десно от там цоцате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още