IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затяга се контролът върху производители и вносители на нови тютюневи изделия

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия

12:45 | 10.02.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Затяга се контролът върху производители и вносители на нови тютюневи изделия

Производителите и вносителите на "нови тютюневи изделия" ще бъдат длъжни да уведомяват шест месеца предварително Министерството на икономиката за всяко ново тютюнево изделие, което имат намерение да пускат на пазара. Ще трябва да представят негово подробно описание, указания за употреба, информация за съставките и емисиите в него, резултати от научни изследвания и други.

Това прие парламентът на първо четене с промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесен от Министерския съвет. В гласуването участваха 97 народни представители, от които 82 бяха "за", един гласува против, а 14 се въздържаха, съобщи БТА.

В доклада на Комисията по земеделието и храните се посочва, че до 20 май 2016 г. страната ни трябва да приведе националното законодателство в съответствие с правото на Европейския съюз в областта на производството, представянето и продажбата на тютюневите и свързаните с тях изделия.

С промените се определят максималните равнища на катран, никотин и въглероден оксид в изделията и методите за тяхното измерване. 

С текстове се въвежда забрана за представянето, предлагането и продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване на цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи добавки като витамини, кофеин, с оцветяващи свойства за емисиите и други.

С промените се въвежда подробна регламентация на здравните предупреждения, които следва да се поставят върху всяка потребителска и всяка външна опаковка на тютюневите изделия. Поставят се ограничения по отношение на обозначения, които рекламират или насърчават употребата на тютюневото изделие, създават погрешно впечатление за неговите характеристики и здравни последици, които внушават, че носи ползи за здравето и други.

Въвежда се изискване на потребителските опаковки да бъде поставен защитен елемент и да бъдат маркирани с уникален идентификатор, който да позволява пълна проследяемост на изделието.

Посочват се изисквания по отношение на електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене, съответно към течностите, съдържащи никотин, както и за растителните изделия за пушене. Въвежда се забрана за популяризиране и рекламиране на електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене.

Светла Бъчварова от "БСП лява България" заяви, че законопроектът е необходим, но от групата ще се въздържат при гласуването и между първо и второ четене ще направят предложения, за да може законът да е приложим. Тя каза, че с промените се възлагат нови ангажименти на Института по тютюна и тютюневите изделия, но никъде не се посочва кой ще поеме финансирането на допълнителната работа. Колегата й Петър Кънев заяви, че този законопроект е поредната европейска безсмислица, която натоварва бизнеса и производителите с нови изисквания. 

Султанка Петрова от Патриотичния фронт посочи, че подкрепят законопроекта, но ще направят предложения за промени, тъй като с някои текстове се отваря врата за стоки с ГМО. 

Румен Христов от Реформаторския блок посочи, че България е член на ЕС и трябва да се съобразяваме с директивите. Той каза, че между първо и второ четене ще бъдат направени промени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Гари
преди 8 години
А така, бизнесът на Пеевски в Булгартабак трябва да се пази от конкуренцията. Значи за всеки продукт 6 месеца по-рано да представят подробно описание, указания за употреба, информация за съставките и емисиите в него, резултати от научни изследвания и други. Които ще си останат тайна, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още