IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: България може да се превърне в убежище за инвестиции

Компании от нестабилни райони търсят по-добро място за вложенията си, заяви вицепремиерът

15:31 | 17.02.16 г. 2
Томислав Дончев: България може да се превърне в убежище за инвестиции

България има почти всички предпоставки да бъде убежище за инвестиции, които търсят по-спокойно и по-добро място. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на икономически форум, предаде БТА.

Инвеститори от нестабилни райони търсят по-добро място за вложенията си, коментира вицепремиерът и изтъкна, че това е възможност за страната. 

Той посочи пред деловите среди необходимостта от развенчаване на няколко мита. Сред тях той открои този, че в българската икономика има нисък дял на индустрията и слаба технологична база.

Вицепремиерът напомни, че по данни от 2014 г. делът на индустрията в БВП е 28,4 на сто. По думите му тази стойност е по-висока от средния показател за света и доста по-висока от средния показател за Европа - 16-17 на сто.

Голямата задача е, ако имаме индустрия с такъв сериозен дял, то тя да е по-иновационна и да произвежда продукти с по-висока добавена стойност, заяви Дончев.

Обща ключова задача между публичния и частния сектор е свързана с привличането и задържането на човешкия капитал, каза вицепремиерът, отричайки мита, че човешкият капитал в България е с влошено качество и състав.

Поредният мит, с който вицепремиерът препоръча да се разделим, е този за наркотичната зависимост на икономиката ни от европейските средства. По думите му тезата, че евросредствата разболяват икономиката, не е вярна.

Подобно допускане ни лишава от възможността да се възползваме по най-добрия начин от европейските средства. Той отбеляза, че реалният им дял от БВП на страната е под 5%.

Във връзка с новия програмен период вицепремиерът посочи като предизвикателство пред бизнеса да се възползва от възможностите на финансовия инженеринг, чийто дял след 2020 г. ще бъде по-висок - към 30%.

В отговор на въпрос на участник във форума Томислав Дончев коментира, че по темата с КТБ може да се каже, че назад във времето повече от една институция не си е свършила работата. Освен БНБ, очевидно е имало пропуски в работата на одиторски компании, както и в системата за национална сигурност и в частност - финансовото разузнаване.

Пред журналисти вицепремиерът каза, че се надява да има ръст на икономиката на България през тази година, като се запази тенденцията от миналата, и той да бъде базиран на износа с допълнителен ефект от увеличеното вътрешно потребление. Той изрази очакванията си по окончателни данни ръстът на икономиката ни през 2015 г. да бъде поне три на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 8 години
Никой не инвестира там където цените на недвижимостите падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
Няма хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още