IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите проверки показват нарушения при млекопреработвателите

След края на проверките ще се прави анализ на резултатите, съобщи земеделският министър

20:18 | 12.03.16 г.
Първите проверки показват нарушения при млекопреработвателите

Резултатите от първите проверки показват, че в млекопреработвателните предприятия има нарушения. Това коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Хасково, съобщава пресцентърът на агроминистерството.

Припомняме, че в млечните ферми започнаха проверки заради оплаквания от производители за картел при изкупните цени. Фермери планират и протести за края на този месец заради ниските цени на млякото, като настояват и за контрол на вноса.

Танева не коментира какви нарушения са показали първите проверки. Тя обясни, че след приключването им ще се направи анализ на констатациите.

Министърът посочи, че се осъществява контрол и дали вложените материали в производството отговарят на заложените в технологичната документация на предприятието. Съгласно статистика от 2015 г. са увеличени ътрешнообщностните доставки и на сурово мляко. По думите на земеделския министър, това е продиктувано от факта, че в 12 страни от Европейския съюз цените на суровото краве мляко са по-ниски от тези в България.

„Данните, с които приключва 2015 г., показват увеличение на производството на сурово мляко в Европейския съюз с 2,5% и намаление на търсенето с 1,5%“ , каза Танева. Тя допълни, че пакетът от мерки, които предприе Брюксел, не е довел до стабилизирането на пазара.

В момента ЕС обсъжда нови мерки в подкрепа на млечния сектор, като общото мнение е, че предлагането трябва да бъде намалено. В понеделник, когато заседава съветът на министрите на земеделието на държавите членки, ще станат ясни и политиките, които съюзът предприема в сектора, и след това ще се обмислят и ефективни стъпки.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още