IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на запорираното имущество на Цв. Василев надвишава 1,4 млрд. лв.

За акциите и дяловите участия, които са запорирани, не са правени пазарни оценки от КОНПИ

13:23 | 20.03.16 г. 4
Стойността на запорираното имущество на Цв. Василев надвишава 1,4 млрд. лв.

Стойността на запорираното имущество на банкера Цветан Василев значително надвишава 1,4 млрд. лв. Това каза в предаването “Неделя 150“ по БНР председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев и отрече Комисията да е завишавала пазарни оценки.

„2, 2 милиарда е искът на Комисията за отнемане. Това са искът на парите, които ние виждаме, че са с незаконен произход, и които Комисията претендира да отнеме. Реално сме обезпечили имущество на стойност милиард и 410 милиона лева. Това са акции, дялови участия, недвижими имоти. Тези запори вероятно са на много по-голяма стойност от тези милиард и 410 милиона лева”, каза Георгиев. 

Той обясни, че за акциите и дяловите участия, които са запорирани, не саправени от КОНПИ пазарни оценки.

„Бяхме обвинени, че сме завишавали пазарни оценки. Това е цена по номинал, т.е.  това е една първоначална минимална цена, която е определена за акцията във връзка с капитала, който има едно дружество. Тоест ние сме взели обективни критерии, за да оценим тези дялови участия”, разясни той.

Според Георгиев Комисията работи много успешно и постига много добри резултати. Все по-често съдът се произнася в полза на държавата след искове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, добави още той.

„Вероятно ние сме единственият орган в тази държава, който в три последователни доклада на Европейската комисия, има само добри думи за нас, защото ние отчитаме какво е свършено. Увеличи се с ½ броят на уважените искове на Комисията, което означава, че ние печелим все повече и повече дела, просто по някои от тези дела не могат да се намерят активите”.

Капацитетът на Комисията ще трябва да бъде увеличен, заяви още Пламен Георгиев.

Предвижда се въвеждане на образователни програми и в университети и отделно в Националния институт по правосъдието. „Идеята е тук да се направи една такава цялостна активност. Защото реално в момента това, което ние работим не се учи никъде, и когато постъпят нови колеги, се разчита на другите да ги въведат. А сега идеята е да се направи една банка с кадри, които ще бъдат подготвени и ще можем да ги вземем веднага в Комисията, подготвени, а не тепърва да ги обучаваме, каза още Георгиев.

Според него новия закон за антикорупцията показва категорична политическа воля.

„Чувал съм, че се коментира, че не всички са прекалено щастливи, че комисията работи по този начин, по който работи в момента. Не би трябвало да е така. Това, обаче което се прави с този нов закон за антикорупцията, показва категорична воля. И сега ще е тестът да видим дали тези промени, които се предлагат, наистина ще бъдат одобрени или не”, коментира председателят на КОНПИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
И от къде има Василев имущество за милиард и половина? Само на мен ли ми е странно това. Василев си имаше пари, това не може да го отречем, но имущество в такива размери Явно е, че доста пари са отклонявани в личните сметки на Василев. Дори и да приемем, че Василев е прав и не е източвал банката, как ще обясни това имущество? В нито едно от публичните си изказвания не засяга тази тема. Просто удобно я изпуска. КТБ никога не е раздавало дивидент на своите акционери, така че официално единствените пари, които Василев е взимал от КТБ са просто заплатата му като директор на банката. Оставете източването на банката, ама ако прокуратурата реши само да разследва имуществото му мисля, че ще намери достатъчно много причини да вкара Василев за доста дълго време на топло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
А мен ме интересува окраденото да се върне при народа, виновниците да получат присъдите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
financialist
преди 8 години
Не парите му ме интересуват, а как ще си плати, че ограби цялата държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Абе Цецо Мустака нали ОФИЦИАЛНО беше платил 70 милки данъци? Колко пара е взел, за да плати тази сума? При това официално, по-официално от това здраве му кажи. Кой мало_умник плаща данъци за ПРЕСТЪПНО придобити средства? Или зависи от гледната точка? Нещо като "Тефтерчетата на Златанофф".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още