IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модернизация на армията за 3 млрд. лв. одобри кабинетът

Става дума за придобиване на многоцелеви изтребители, два многофункционални патрулни кораба и за ремонт на изтребителите „МиГ-29“

13:34 | 30.03.16 г. 14
Модернизация на армията за 3 млрд. лв. одобри кабинетът

Около 3 млрд. лева ще струват на държавата три проекта за модернизация на армията, които правителството предлага на парламента за одобрение, стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев.

Става дума за придобиване на многоцелеви изтребители, два многофункционални патрулни кораба и за ремонт на изтребителите „МиГ-29“.

Ненчев заяви, че това е „исторически ден“ за българските въоръжени сили и допълни, че очаква бързо одобрение от парламента. 

Разглеждат се и двата варианта за изтребителите – нови или втора употреба, като става дума за една ескадрила от 12-19 броя. Ненчев посочи и цена – около 800-900 млн. лева, но не стана ясно дали визира цена за нови или употребявани изтребители.

По думите му сделката ще бъде по всички правила и изисквания на Закона за обществените поръчки.

Министърът увери, че няма опасност „авиацията да бъде приземена“. Той уточни, че в момента има достатъчно изтребители „МиГ-29“, които да охраняват въздушното ни пространство. „Имаме седем, а след извършването на тази процедура ще имаме вероятно 12“, съобщи той.

Проектът за покупка на двата многофункционални патрулни кораба ще се реализира за 5 години поради значителната финансова тежест. Строителството и оборудването им с различни видове въоръжение ще се осъществява на три етапа.

Предстои да бъде внесен за одобрение в МС и инвестиционният проект за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада, с реализацията на който Сухопътните войски ще се превъоръжат с нова бойна машина на пехотата.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 8 години
да да...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 16
realista
преди 8 години
Да му мислят военните, че те ще плащат тези неща от заплатите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още