IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК още изкупува скъп ток от топлофикации

Разпоредбата за монтиране на измервателни уреди с контролен характер от топлофикационни дружества масово не е изпълнена, каза Теменужка Петкова

11:20 | 01.04.16 г.
НЕК още изкупува скъп ток от топлофикации

Все още има топлофикационни дружества, които продават на Националната електрическа компания (НЕК) електрическа енергия на преференциални цени без да е произведена по високоефективен и комбиниран начин. Това стана ясно от отговора на министъра на енергетиката Теменужка Петкова на въпрос на депутата Мартин Димитров в рамките на парламентарния контрол.

Разпоредбата за монтиране на измервателни уреди с контролен характер от топлофикационни дружества масово не е изпълнена, посочи Петкова. Докато тези дружества не изпълнят ангажиментите си, няма да ги оставим, закани семинистърът. Тя допълни, че ще разчита на парламента да одобри и санкции с дисциплиниращ ефект.

Петкова напомни, че енергийното министерство е предприело две проверки на дружествата. Инспекцията, направена в средата на март, показала, че разпоредбите за монтиране на измервателни уреди са изпълнени от топлофикациите в Русе, Пловдив, Бургас, Разград, Ямбол, ТЕЦ София, Овергаз мрежи,  Топлофикация Веолия Варна, оранжерии Гимел. Останалите оператори, които не са изпълнили законовите си ангажименти, са посочили причини за това забавяне, отчете Петкова. Тя цитира и мотивите им - неверни показания, настройка на софтуера, липса на подписани договори с изпълнител, недовършени изпитвания. На места апаратурата е монтирана и се очаква операторът да направи съответните настройки. 

Министерството на енергетиката е проявило законова инициатива по въвеждането на санкции за дружествата, които не са изпълнили тези ангажименти, увери Петкова.

За 2014 г. загубата на НЕК от топлофикационни дружествата, които не произвеждат електроенергия по високоефективен и комбиниран начин, а НЕК я изкупува на преференциални цени, е 231 млн. лева, каза министърът. Това беше сериозна загуба, която трябваше да търсим как да елиминираме, и променихме закона, поясни тя.

В момента в ТЕЦ „Марица-изток 2“ се извършва проверка по обществената поръчка за охрана. Надявам се след приключването й да може да се даде отговор за методиката за оценка на офертите, каза енергийният министър в отговорна въпрос на Георги Кадиев за процедурата.

„Наш приоритет е да спрем порочните практики при обществените поръчки. Полагаме много сериозни усилия, за да контролираме и спираме обществените поръчки, там където се налага”, заяви енергийният министър.

По думите й сигналът за нарушения е получен и е препратен към НЕК.

Има подадена жалба към КЗК, която тя е оставила без решение. Другият участник в търга обаче е обжалвал решението на КЗК и ВАС е образувал преписка. Информацията, която е събрана от НЕК, е предоставена на МВР. В момента, в който проверката приключи и има резултат, се ангажирам да ви запозная, заяви Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още