IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев е подал две жалби срещу България в Европейския съд

Днес банкерът беше изслушан във Висшия съд в Белград заради искането за екстрадицията му, решението ще се вземе допълнително

16:35 | 06.04.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Цветан Василев е подал две жалби срещу България в Европейския съд

Банкерът Цветан Василев е подал две жалби срещу България в Европейския съд по правата на човека, съобщава БНР. Едната е от негово име и е за нарушаване на човешките му права, а втората е от името на фирмата му "Бромак" за отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка АД (КТБ).

Василев не отрече, че обмисля да поиска убежище в Сърбия, повтаряйки за пореден път, че процесът срещу него е политически.

“Както и да се развият делата в Страсбург, както и да съдя България и ако съдя България, материално аз няма да ощетя България, ще направя, ще създам фонд, с който да компенсирам всички пострадали от това варварско отношение в 21 век. Съжалявам да го кажа, но не знам кога Пеевски е бил в бизнеса, за да излиза от бизнеса”, каза Василев след финалното му изслушване от Висшия съд в Белград.

Василев отново обвини депутатът от ДПС Делян Пеевски за процеса срещу него.

“Очевидно зад това стоеше върхушката на ДПС, към тях се присъединиха лека полека и други хора, но това ще стане ясно по-късно”, коментира той.

Днес Василев беше изслушан във Висшия съд в Белград по повод искането на България за екстрадицията му във връзка с обвиненията за финансови злоупотреби, допълва БТА.

Решението за екстрадиция на Василев ще бъде взето допълнително, според закона за международната правна помощ, обясни говорителят на съда Таня Коленшич.

Решението ще може да бъде обжалвано пред Апелативния съд, който миналата година отмени решението за екстрадиция на Василев, допълва информационната агенция.

На 28 юли 2014 г. прокуратурата в България обвини Цветан Василев за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. от КТБ. Той се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември 2014 г., след като в Сърбия беше получено известието за неговото издирване. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".

На 10 март 2015 г. Висшият съд в Белград взе решение да предаде на България Цветан Василев, но решението беше обжалвано пред Апелативния съд и отменено на 11 март 2015 г. Апелативният съд нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Е няма такъв наглец! Щял да прави фонд за ощетените от пирамидата, която той създаде. Ще падна от смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 1
Ентусиаст111
преди 8 години
Вместо прокоратурата да се мобилизира и да го екстрадира, той съди България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 2
marto76
преди 8 години
Този мустакат мошеник Цветан Василев няма срам! Не стига, че източи неговата пирамида КТБ, ами сега иска и да съди държавата, която го отгледа и го направи милиардер!? Затвор за Цветан Василев!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 2
vankata89
преди 8 години
Вместо да го приберат на топло този накрая ще взема да осъди държавата че е имала наглоста да го безпокои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още