IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да се изисква пръстов код от лежащо болните

Изцяло са усвоени предвидените средства за болнична помощ от бюджета на Здравната каса за първото тримесечие

16:19 | 12.04.16 г. 1
Няма да се изисква пръстов код от лежащо болните

Няма да се изисква пръстов код от лежащо болните, те ще получават електронна карта за достъп до медицинска помощ и лекарства. В момента се разработва електронна карта за болните в невъзможност да им се вземе пръстов отпечатък, обясни д-р Бойко Пенков, цитиран от БНР.

Тя ще се издава предваритено от районните здравни каси и ще съдържа имена на лица, с които болният има връзка и които ще го представляват. 

„Там, където не може да се използва пръстът като пин код, обсъдихме възможността за хората, които са в невъзможност, в безпомощно състояние, се издава такава карта, защото самите четци, с които се използва пръста като пин код, имат и слот за такава карта, която вътре да има кръг на упълномощените лица, заявени от човека, включително и комшиите, всички, които биха могли да ми вземат лекарство”, обясни Пенков.

Когато пациентът е в спешно състояние, първо ще се прави реанимация, а после идентификацията, допълни д-р Пенков.

Изцяло са усвоени предвидените средства за болнична помощ от бюджета на Здравната каса за първото тримесечие, каза още д-р Бойко Пенков.  Заместник-министърът на здравеопазването увери, че Здравната каса няма да има забавяния на плащанията за болниците за месеца.

„Нямаме грандиозни надхвърляния с изключение малко повишение в лекарствата. Това, което беше решено, че бази за бъдещо прогнозиране на средствата ще бъдат първото четиримесечие на тази година, защото има нови дейности, като ще бъдат направени коефициенти за корекции във връзка с реалната бюджетна рамка, така че по-справедливо да бъдат разпределени средствата”, посочи заместник-министърът.

Към 22 април ще се заплати за март. Одобрени са и правилата за разпределяне на средствата в извънболничната помощ, в които няма съществени промени.

Още по темата можете да научите от репортажа на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Пуки
преди 8 години
Не мога да повярвам, докъде може да падне един лекар. Ние сме в ЕС и аз се гордея с това. Няма да туря палеца дори да умра, разбра ли д-р Менгеле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още