IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пръстовият идентификатор ще бъде въведен в болниците след първото полугодие

Въвеждането на системата за аптеките се отлага засега

12:01 | 28.03.16 г. 4
Пръстовият идентификатор ще бъде въведен в болниците след първото полугодие

Системата за пръстовия идентификатор ще бъде въведена първо в болниците, като това ще стане след първото полугодие на 2016 г., а не от 1 април, както беше предвидено първоначално. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От там посочват, че отсрочката е във връзка с опасенията на общопрактикуващите лекари, че електронният идентификатор ще затрудни работа им и ще удължи времето, необходимо да регистрират пациентите.

Именно въвеждането на системата за пръстовия идентификатор стана една от причините Българският лекарски съюз да не подпише Националния рамков договор за тази година. 

Идеята на здравния министър беше от началото на април пръстовият отпечатък да бъде въведен в болниците и аптеките. Министърът бе категоричен, че идентификаторът ще бъде въведен със сигурност за аптеките и болниците, а после поетапно системата за въвеждане ще продължи и за други изпълнители на медицинска помощ.

Пръстовият идентификатор ще бъде механизъм за контрол на разходите и няма да дава достъп до личната информация на пациента, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Това е код с цифри, който позволява пациентът да даде разрешение Здравната каса да заплати за лечение или за лекарства, обясни той.

Министерството на здравеопазването очаква 10% икономии от въвеждането на системата на пръстовия идентификатор, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Идентификаторът няма да има възпиращ характер, нито по някакъв начин ще разкрива идентичността на пациента. Данните не могат да бъдат складирани, снемани и откраднати. Това е начин идентичността да се свърже с ЕГН-то на пациента, обясни той.

Националната здравноосигулителна каса (НЗОК) подкрепи въвеждането на пръстов идентификатор за постъпване в болница.

Фармацевтите нямат идея какво трябва да се случи с въвеждането на пръстовите отпечатъци в аптеките и защо българският данъкоплатец трябва да купи хиляди четци, които аптеките трябва да поддържат. Търговците на дребно с лекарства са объркани от предстоящото въвеждане на системата за пръстов идентификатор в аптеките и очакват хаос в системата.

„Консорциум СТЕМО - Гама Консулт“ спечели обществената поръчка за създаване на софтуера за пръстов идентификатор. Компанията бе класирана на първо място, въпреки че предложи по-скъпа оферта. Оказа се, че техническите спецификации, които е предложила, са по-важни за касата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Поредната из.врат.еност ще стане факт. Това, което ме удивлява е нашата безпомощност да се справяме с такива пер.вер.зии. На какво ли още има да се удивлявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Не уе пичове! Убеждават ни че, модерните ни лични карти за ник`ъв куууур не стават. Същите дит` си ги обработват по всички граници и контроли и никой гък не е казал.От друга страна може ли `Асан да улезе у болница с карта на Айшето? би трябвало да не може. А, Мемед да улезе с карта на Асан/ако си приличат/, пак не би трябвало. Вероятно не може едновременно един и същи да е примерно на две места, да му оперират четири крака или два стомаха и прочие. А пречи ли с пръстовия, да му се "надпишат" на некой дейности дет и не е сънувал, що пък да не може. И да "реформа" у БГ-то е равно на далаверка за "верните, точните, нашите" хора. И така......Не разбрахте ли, ще я закриват скоро "държавата", ще се РЕформира и официално обяви за резерват......, буфер, WC или на к`вот го напраАт.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Москов, заври си носителите на пръстов отпечатък знаеш къде, *** непоръбен.Колко кинти ще точнете с Баце по тая линия? Вече съм 100% убеден че цялата москова реформа е само за нечия задкулисна облага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 8 години
Едно време комунистите вземаха отпечараци само на престъпниците. Днес всички ще ни третират като престъпници. Отделен е въпроса, че лежащо болните трябва да ходят в аптеките за лекарствата си....... Май конспиративните теории за чипирането, щте се окажат практики.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още