IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Енергийният съюз задълбочава политическата интеграция в ЕС

Добрата свързаност на енергийните пазари помага за намаляването на монопола и зависимостта от един доставчик, коментира президентът

15:31 | 18.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Росен Плевнелиев (вдясно) посреща полския президент Анджей Дуда. Снимка: <em>Президентството на Република България</em></p>

Росен Плевнелиев (вдясно) посреща полския президент Анджей Дуда. Снимка: Президентството на Република България

Енергийният съюз на ЕС е не само концепция за общата енергийна политика, но и мощен инструмент за задълбочаване на политическата интеграция в общността и с държавите от Западните Балкани. Това коментира Росен Плевнелиев по време на срещата с полския си колега Анджей Дуда.

Двамата са обсъдили редица въпроси, сред които енергийната сигурност и диверсификация, както и изграждането на интегриран газов пзара, съобщават от Прессекретариата на Президентството.

По-добрата свързаност на енергийните и газопреносните системи е единственият начин да се преодолее монополът и зависимостта от един доставчик, отбелязаха двамата държавни глави.

Росен Плевнелиев отново е подчертал приоритета за българското правителство - изграждането на междусистемните газови връзки с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция. Те са и част от плановете за бъдещия коридор "Юг - Север".

ЕС постигна немалко по отношение на офшорните зони, коментира още българският президент след срещата.

"Новата инициатива на пет държави членки за постигане на пълна прозрачност, трябва да бъде приветствана и България сигурно ще бъде един от двигателите за нейното реализиране“, коментира още той в отговор на въпрос трябва ли да бъдат закрити офшорните зони.

Плевнелиев припомни, че българското законодателство ограничава възможностите на офшорни компании да участват в икономическия живот и да изпълняват обществени поръчки. „Със своите 10% данък върху доходите и 10% данък върху печалбата България предоставя достатъчно добри възможности на частния бизнес и на предприемачите да работят честно“, подчерта още той.

България и Полша категорично подкрепят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, стана ясно още след разговорите на двамата президенти.

И Росен Плевнелиев, и Анджей Дуда подчертаха, че само украинският народ има право да определя своето бъдеще. Българският държавен глава посочи също така, че за страната ни е от изключителна важност, правата на малцинствата в Украйна да бъдат гарантирани в съответствие с европейските стандарти.

Двамата държавни глави потвърдиха, че предстоящото възобновяване на срещите в рамките на Съвета НАТО-Русия е от важно значение за намаляване на напрежението в отношенията.

Търговско-икономическият обмен между двете държави се е удвоил за изминалите пет години и от 670 млн. евро през 2010 г. достига 1,35 млрд. евро през 2015 година, беше посочено на срещата. От статистиката на Министерството на икономиката е видно, че вносът изпреварва износа - стойността на полския внос у нас е 822,5 млн. евро, докато България изнася стоки за почти 530 млн. евро.

Водещи стоки в износа ни са медикаменти, пръти и профили от мед, както и столове и седалки. От Полша внасяме основно биодизел и смеси от биодизел, месо, както и превозни средства.

България е традиционна дестинация за полските туристи, като за изминалата година 260 хил. полски туристи са посетили българските курорти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още