IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Бъдещето на енергетиката не е в огромно харчене за газопроводи

То е в създаването на мрежи и постигането на по-тясна свързаност, заяви президентът в Братислава

12:19 | 16.04.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Прессекретариата на президента</em></p>

Снимка: Прессекретариата на президента

Държавите от Европейския съюз (ЕС) да се фокусират върху реализацията на по-малки, но бързо осъществими проекти за постигане на енергийна диверсификация, призова президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като участва в Братислава в XI Глобалeн форум по въпросите на сигурността – GLOBSEC 2016.

Бъдещето на енергетиката не е в изразходването на огромни суми за изграждането на газопроводи, а в създаването на мрежи и постигането на по-тясна свързаност, категоричен беше Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на президента.

Президентът открои значението на интерконекторните връзки за повишаване на сигурността на доставките на природен газ в Югоизточна Европа.

“Не съм съгласен в енергетиката да се говори само за интереси и геополитика. За мен е важно да има общи правила и принципна политика”, посочи още Росен Плевнелиев. Държавният глава отново подчерта, че природният газ не трябва да се използва като оръжие, а да се търгува на пазарни цени и всеки да има достъп до алтернативни източници.

Енергийната диверсификация беше водещ акцент и по време на срещата на държавния глава със заместник-председателя на ЕК, отговарящ за Енергийния съюз, Марош Шефчович.

Президентът благодари за оказаната подкрепа от Европейската комисия, която ще позволи междусистемната връзка на България и Румъния да осигурява пренос на природен газ и в двете посоки. “Радващо е също така, че направените заявки по време на пазарния тест на газовия интерконектор между България и Гърция надхвърлиха проектния капацитет на тръбата. Това е доказателство за икономическата обоснованост на този проект, който е от изключително значение за нас”, заяви още Росен Плевнелиев.

Енергийната политика в ЕС и в света все повече ще разчита на използването на възобновяеми и екологични енергийни източници, беше общата позиция на държавния глава и заместник-председателя на ЕК. Президентът припомни, че България вече е изпълнила изискванията на Европейския съюз и днес над 20% от производството на електроенергия в страната е от възобновяеми източници.

В отговор на журналистически въпрос Плевнелиев подчерта, че за страната ни е от стратегическо значение укрепването на стабилността в региона на Балканите и в частност в Македония. Това беше и позицията на държавния глава в телефонния му разговор с македонския президент Георге Иванов.

Плевнелиев припомни, че през 2013 г. България също премина през период на политическа нестабилност и граждански протести и отправи апел за обединение на македонските политици около принципите за спазване на върховенството на закона и неприлагането на насилие. „Гражданите очакват проявите на корупция на високо ниво да не бъдат толерирани и затова трябва Специализираната прокуратура в Република Македония да доведе до край работата си“, подчерта президентът.

Държавният глава изрази също така безпокойство от продължаващата миграционна криза и даде висока оценка на предприетите от държавните институции мерки за опазване на външните граници на ЕС.

„Споделяйки своята загриженост, искам да уверя българските граждани, че институциите са силни и до момента България е пример за отговорна охрана на границите и спазването на човешките права“, увери президентът.

Росен Плевнелиев отново определи като недопустими проявите на насилие спрямо търсещи убежище и изрази очакване законът да бъде прилаган в цялата му строгост при доказани подобни случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Лудия , ти като цъкаш 14 минуса на мене , си слагаш 14 плюса на себе си ...за равновесие , нали тъй ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Абе да вървят там екскурзийките докато е мандатът му ...пък делата са за другия след него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
Абе хубаво дума президинта, ама какво става с единствения реален проект за диверсификацията на газта - интерконектора с Турция. Дела трябват, не само думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 15
power grid
преди 8 години
Toя *** що не си мълчи ба си неграмотника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 17
vzhekoff
преди 8 години
Интересно тези "мрежи" от какво се състоят ? Газопроводите не са ли просто гръбнакът на мрежите ? Този вече е толкова жалък, че не знам дали си струва времето, което му отделих...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
"Гражданите очакват проявите на корупция на високо ниво да не бъдат толерирани и затова трябва Специализираната прокуратура в Република Македония да доведе до край работата си, подчерта президентът.Ами да , да вземат България за пример !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още