IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне две жертви след взрив в завод „Арсенал“*

За момента се работи по версията производствена авария

11:40 | 25.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заводът на &quot;Арсенал&quot; в Казанлък. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Заводът на "Арсенал" в Казанлък. Снимка: архив Ройтерс

Взрив избухна във военния завод "Арсенал" в Казанлък. Той е предизвикал и последващ пожар. Инцидентът се е случил в цех номер 4.

По първоначална информация има двама загинали, няколко души са тежко пострадали, съобщава БНТ.

Сигналът за взрива е подаден в 10.30 ч. тази сутрин на тел. 112. На мястото са изпратени пожарна, линейка и полицейска кола, които са влезли в комплекса. Подпалил се е барут в склад №60 на Завод 3. Там се е извършил планов ремонт на машина. Изскочила искра и подпалила барута в склада. В него имало трима души. Единият е изхвърлен навън при взривната вълна, получила се при подпалването на барута, поясни Ибушев за "24 часа".

"Малко след 10:20 ч. постъпи съобщение за експлозия в завод 3 на "Арсенал” в помещение за обработка на оръжие и арсенали. Екипите, пристигнали на място, са установили загинали двама души. Третият е ранен. Вследствие на взрива има нанесени материални щети върху сградата. Няма опасност за населението", съобщи директорът на областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Никола Николов.

"Категорично няма опасност от замърсяване в района. В района ще пристигне мобилна лаборатория, която ще направи замерване чистотата на въздуха на място. Няма опасност от нови взривове", успокои населението Никола Николов.

За момента се работи по версията производствена авария.

Завод "Арсенал" в Казанлък е частна собственост. В него работят над 6000 души.

Това е поредният тежък инцидент във фабрика за боеприпаси, след като в края на 2014 г. експлозия избухна в цех на завод в град Мъглиж. Инцидентът стана в частен завод за производство на амуниции и взе няколко жертви. 

Припомняме, че през есента на 2014 г. взрив в завода в Горни Лом обл. Видин (бившият завод “Миджур”), отне живота на 15 души. Това не е първият инцидент във фабриката, като преди няколко години има няколко случая на ранени при взривове, както и на един загинал. 

Преди около осем години взривовете в Челопечене до София се усетиха като малко земетресение в столицата, след това последва експлозия в с. Ловнидол, Севлиевско, а след това - отново в Горни Лом. По-рано през 2014 г. взрив имаше и в завода на ТЕРЕМ в Костенец, при който бяха ранени 10 души. 

Още новини от България четете в Dnes.bg!

*Актуализирано в 12,50 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още