IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите удължиха изборния ден с един час

На местни избори партиите и местните коалиции ще имат единен номер на централно ниво, с който да присъстват и на бюлетините за местните избори

14:46 | 26.04.16 г.
Депутатите удължиха изборния ден с един час

Мнозинството в парламента удължи изборния ден с един час и той вече ще приключва в 21 ч. Това стана с окончателното приемане на поправки в Изборния кодекс.

Според БСП това означава по-лесно манипулиране на изборните резултатите, защото бюлетините ще се броят в малките часове на денонощието.

От РБ също предупредиха, че това ще затрудни допълнително и бездруго мъчителното преброяване на бюлетините.

Реформаторът Димитър Делчев предупреди, че и на членовете на изборните секции ще им е по-трудно, но Цвета Караянчева от ГЕРБ му отговори, че "изборите се правят за избирателите, а не за комисиите".

Депутатите решиха още, че на местни избори партиите и местните коалиции ще имат единен номер на централно ниво, с който да присъстват и на бюлетините за местните избори.

По-рано днес стана ясно, че няма да има ограничение за създаването на местни коалиции.

Според Цвета Караянчева вариантът с националния номер е по-добър. Тя дава пример с област Кърджали, където е имало 7 общини и 7 различни номера на бюлетините на коалициите.

Срещу аргумента й възрази Димитър Делчев. "На местни избори се прави местна кампания, а не национална. Това означава, че има 265 местни кампании", репликира той и добави, че кампания с единен номер на бюлетината ще е от полза само на ГЕРБ и ДПС.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още