IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: НАТО е гаранция за суверенитета и териториалната цялост на България

Модернизацията на армията трябва да стане приоритет за държавата, смята президентът

17:18 | 05.05.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев връчи пагони на офицери. Снимка: <em>БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев връчи пагони на офицери. Снимка: БТА

Членството в НАТО е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България, заяви президентът Росен Плевнелиев след официалната церемония по връчване на пагони на военно служещи, които са удостоени със следващо висше офицерско звание.

Държавният глава припомни, че в последните години средата на сигурност в непосредствена близост до българските граници и по света трайно и значително се влошава, запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите и възникване на нови конфликти, увеличават се предизвикателствата пред демократичната общност за гарантиране на международния правов ред.

Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата, категоричен беше Плевнелиев, цитиран от Прессекретариата на Президентството. Той допълни, че приоритет трябва да бъдат още и модернизацията и кадровата политика на армията ни.

Според него България прави необходимите стъпки за повишаване на своите отбранителни способности в съответствие с ресурсните възможности на държавата.

Средствата за отбрана за 2016 година бяха увеличени до 1,35% от брутния вътрешен продукт, припомни държавния глава и определи това като „добро начало“. Поет е ангажимент за плавно увеличение на средствата за отбрана до достигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие.

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 по-рано днес президентът връчи на генерал-лейтенант Константин Попов пагони на генерал. Контраадмирал Георги Фиданов е повишен в звание вицеадмирал, а комодор Кирил Михайлов получи висше офицерско звание контраадмирал.

Досегашният директор на Дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Ефтимов е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната, считано от 16 юли 2016 г., с висше офицерско звание вицеадмирал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Какво ще ни донесе членството ни в НАТО историята ще покаже, не преходните думи на един преходен президент. Историята казва, че за добро или зло докато сме били във Вършавски договор, сме запазили териториалната си цялост. Дали и с НАТО ще е така, Роско няма как да знае...На толкова посредствен пророк не вярвам!А на парада ще се покаже най-добрата ни техника, голяма част, от която е от ...80 години на миналия век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
sdar
преди 7 години
Браво на презиндета ни, уважаемия г-н Плевнелиев. Нека да ни е честит утрешния празник и да излезем да видим на живо парада на съвременната ни натовска техника: танкове, самолети, ракети. Да видим напредъка и че сме забравили отдавна архаичната съветска техника, че вече имаме съвременна техника по натовски стандарти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още