IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Плевнелиев: Международната среда става все по-безмилостна към децата

Появяват се нови заплахи, от които особено застрашени са децата мигранти и непридружените деца, смята държавният глава

12:03 | 05.04.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Р. Плевнелиев: Международната среда става все по-безмилостна към децата

Рекордният брой кризи правят международната среда за сигурност още по-несигурна и тя става все по-безмилостна към децата, които плащат и най-тежката цена. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на конференцията на високо равнище на Съвета на Европа за представянето на Стратегия за правата на детето в периода 2016 - 2021 година, пише БТА.

Стратегията беше одобрена на 2 март в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Плевнелиев отбеляза още, че въпреки усилията и постигнатите резултати, продължаваме да сме свидетели на ежедневно нарушаване на правата на децата. Сред рисковете, които създават уязвими деца са живеещите в бедност, лишените от родителска грижа, децата с увреждания, децата от малцинствени групи, жертвите на трафик на хора, лишените от свобода.

Попаднали в такава ситуация тези деца лесно се превръщат в обект на насилие, злоупотреба, пренебрегване, каза още държавният глава.

По време на форума, който се провежда в София, той отбеляза, че през последните години България е превърнала политиките за деца в приоритет на управлението. Един от първите резултати е затварянето през 2015 година на всички институции за деца с увреждания. Предстоят още реформи в грижата за децата, сред които реформата в младежкото правосъдие.

Сред примерите за нарушаване на правата на децата президентът Плевнелиев посочи насилието над деца, което независимо от развитието на нашите общества, не е нещо необичайно.

Той посочи и появата на нови заплахи и форми на насилие, от които особено застрашени са децата мигранти и непридружените деца и допълни ,че успехът да бъдат защитени техните права зависи от готовността за справяне с хуманитарните кризи в тяхната същност, от предотвратяване и устойчиво разрешаване на конфликтите.

Ескалира и насилието в социалните мрежи, а виртуалният свят може да се окаже благодатна почва за радикализация и разпространение на екстремистки идеи.

"В спиралата на бедността, която се предава през поколенията, рискуваме да създадем изгубено поколение на обезверени млади хора, което ще подкопае устоите на нашите общества", категоричен беше Плевнелиев.

Той отбеляза, че след Париж и Брюксел това е новата реалност - второ поколение мигранти, загубили илюзията за желаната реализация в приемащите общества, се оказват най-възприемчиви за предлаганите в интернет радикални идеи и идеологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 8 години
Фашизма който упорито проповядваш не е ли най-лошата среда за живот на децата, на средната класа децата.на бедните децата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
888
преди 8 години
ако напиша какво мисля за това хибридно недоразумение поста ще е целия такъв :*************************************************************************************от няколко реда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
888
преди 8 години
А,нещо за БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА А ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
Ми нали международната среда се диктува от тея на който им слугуваш...тези дето са се родили да измрат по бързо и да не се раждат повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
Тоз е луд хаха управлява ни луд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Загрижил се за децата на мигрантите???А какво направи за децата на българите???Поредно изказване в стил "образцово г-е.й.с-к.о"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още