IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство настоява за допълнително укрепване на рудник "Ораново"

При подготовката на нови галерии се е случил инцидентът, при който пострадаха двама миньори

14:54 | 11.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Енергийното министерство настоява за допълнително укрепване на рудник "Ораново"

Забоят в рудник "Ораново", в който тази сутрин при инцидент бяха ранени двама работници, не е устойчив. Затова експерти на Министерството на енергетиката дадоха предписания на концесионера на мината за укрепване.

Това е основното заключение от извършената проверка на мястото на инцидента, при който двама работници от рудника - Емил Пелтешки и Йордан Петров, бяха частично затрупани от срутила се скална маса, съобщи министерството. Единият от пострадалите е е транспортиран за лечение в „Пирогов“, а другият е в благоевградската болница.

През последните месеци концесионерът на рудника "Пирин Ораново" ЕООД не добива въглища, а подготвя нови галерии. Именно при подготовка на една от галериите се е случил днешният инцидент. Двамата пострадали са извършвали укрепване в металните пръстени на галерията, когато се е откъснала скална маса.

В рудника се добиват кафяви въглища. Последната планова проверка от Министерството на енергетиката за спазване на концесионния договор е извършена през април 2015 година, когато е установено закъснение в изплащането на концесионните възнаграждения.

През 2013 година четирима миньори загинаха при пробив на кал и вода в същия рудник.

След инцидента през 2013 г., проверките на Министерството на енергетиката не са установили нарушения по технологичната дисциплина в "Ораново".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още