IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристи от Франция и Австрия с повишен интерес към почивка у нас

Това се дължи главно на оттеглянето на почиващи от Гърция, Тунис и Египет, смята Румен Драганов

11:43 | 30.05.16 г. 1
Туристи от Франция и Австрия с повишен интерес към почивка у нас

През тази година се отчита повишен интерес към България като туристическа дестинация от туристи от страни като Франция и Австрия. Близо 200 хиляди са пристигащите у нас от тези държави. Това каза за радио „Фокус“ Румен Драганов, председател на Института за анализ и оценки на туризма.

Експертът уточни, че това се дължи главно на оттеглянето на почиващи от дестинации като Гърция, Тунис и Египет заради геополитическата обстановка.

По думите му „бяхме позанемарили този пазар“, но Министерството на туризма е стимулирало увеличения интерес от Франция чрез изложбата в Лувъра миналата година. 

„През последната година имахме гостуване на австрийски туроператори по линия на австрийското посолство. Те направиха така, че да има по-голям интерес към България“, обясни Драганов.

Той напомни, че през изминалия сезон заради санкциите, които бяха наложени върху Русия, и съответната реакция на руското правителство, българският бизнес загуби 150 хиляди туристи. Той увери, че тази година ситуацията е различна, тъй като бизнесът и Министерството на туризма са положили усилия България да си възвърне руските туристи.

Очаква се силен летен сезон, но е важно да се положат необходимите усилия за привличане на туристи, отбеляза още експертът.

Драганов коментира и стартиращата от 1 юни единна система за туристическа информация, чрез която НАП ще проверява броя на осъществените нощувки, както и реалният брой на почиващите у нас. Според него системата ще доведе до осветляването на сивия сектор, който през 2015 година заемаше 70% от бизнеса.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Туристи от Франция и Австрия с повишен интерес към почивка у нас...а също и от Африка и Азия , за едноседмичен отдих , повече харесвали по-хладничък климат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още