IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 20% се увеличават средствата за студентски стипендии

1 млн. лева са предвидени за тази академична година от резерви на Министерството на образованието и науката

18:10 | 02.06.16 г.
С 20% се увеличават средствата за студентски стипендии

С 20% ще бъдат увеличени средствата за студентски стипендии, които се отпускат от държавата. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след петата работна среща с представители на студентските съвети, на Министерството на финансите и на Съвета на ректорите в Министерството на образованието и науката, съобщи БТА.

Увеличението на стипендиите ще стане с промяна на постановление на Министерския съвет, а средствата - близо 1 милион лева за тази академична година, ще се осигурят от резерви на ведомството.

За следващата година ще се заложат близо 3 милиона лева за стипендии, защото се вдига минималният и максималният праг на размера, който се отпуска. Ако досега минимумът на стипендията е 50 лева, той ще стане 70 лева. Максимумът сега е 120 лева, но се увеличава на 150 лева, каза Кунева.

На срещата стана ясно, че студентите подкрепят политиката на министерството да стимулира качеството в образованието със стипендии за успех. Затова вече критерият за стипендия ще бъде само "среден семестриален успех". Ще продължат да се дават стипендии и по право - на сираци и майки.

От 200 лева на 300 лева се увеличава и размерът на специалните стипендии, които са награди за научни постижения на студентите. В постановлението ще бъде записано още, че висшите училища изплащат стипендиите за всеки месец до 5-то число, а не накуп, както в момента. 

Студентите настояват в средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години да се заложи 10 процента увеличение на средствата за стипендии.

Представителите на студентите са съгласни, че не е разумно и вече не настояват за промяна в проекта за европейските стипендии, защото това ще доведе до значително забавяне и ще лиши от средства онези, които имат право на такава подкрепа. Политиката за стимулиране на т. нар. приоритетни професионални направления, или по-точно проблемни, като педагогика, инженерни специалности и други, вече е започнала, обявиха от министерството.

По думите на Кунева европейски стипендии не могат да заместят националните в грижата за студентите. Проектът за европейски стипендии след години може да не продължи, но държавата трябва да изпълнява ангажимента си, допълни вицепремиерът.

Още по темата можете да научите от видеото на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още