IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има нужда от по-добър контрол на забраната за пушене, призна Москов

През миналата година са издадени 553 наказателни постановления на стойност близо половин милион лева

12:38 | 10.06.16 г.
Има нужда от по-добър контрол на забраната за пушене, призна Москов

Междуведомствена работна група от няколко месеца обсъжда как да се подобри контролът по спазване на забраната за тютюнопушене на закрито. Това каза здравният министър Петър Москов в рамките на парламентарния блиц контрол в отговор на питане на депутата Нестимир Ананиев.

В работната група се изслушват позициите на различни асоциации, на хора от бизнеса и други. По мнение на министъра налагането на допълнителен строг режим на контрол и санкции не е решение, акцентът следва да е върху спазване на сегашната забрана. 

Министърът посочи, че в Министерството на здравеопазването (МЗ) всяка седмица постъпва информация за извършения контрол по спазване на забраната за пушене на закрити обществени места и има данни, че забраната се спазва в по-голямата част от заведенията.

Това обаче не е довело до намаляване на потреблението на цигари, отчете Петър Москов. Според него освен контрола и санкциите, които са предвидени в Закона за здравето, държавата трябва агресивно и по съвременен начин да провежда политика по разяснителни кампании в училищата, да насърчава здравословния начин на живот чрез различни кампании.

За периода от началото на миналата година до декември 2015 година са извършени общо 175 хиляди проверки в над 172 хиляди обекта. Издадени са 225 предписания, съставени са 652 акта за констатирани нарушения и са издадени 553 наказателни постановления на стойност близо половин милион лева. На физически лица са съставени 518 акта за нарушения на забраната и са издадени 406 наказателни постановления. На търговци са съставени 132 акта за констатирани нарушения и са издадени 136 наказателни постановления. За периода в страната са получени 1307 сигнала по телефона за нарушаване на забраната за пушене на закрити обществени места, отчете Москов.

На питане относно забавяне на документи на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина, Москов отговори категорично, че няма забавяне на придвижването на документи на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина

„Към момента няма нито едно дете с подадени документи във Фонда, чиято документация да не е придвижена в срок и чиято преписка да е забавена”, каза здравният министър в отговор на депутата Джевдет Чакъров, който попита има ли спрени от държавата плащания за Фонда за лечение на деца, коментирайки, че е видно, че има напрежение, има и твърдения за забавяне.

Министерството на здравеопазването е превеждало и продължава да превежда всяка сума за лечение, както е по правилника на Фонда, посочи Москов. А каква е причината да се разглеждат със забавяне документи е част от причините за уволненията на предишното ръководство, каза той.

По думите на Москов в момента се изгражда деловодна система във фонда, за да се измерва скоростта на действие на администрацията, каквато досега не е имало. Сега организацията на процеса се реконструира и има ясна отчетност, така че родителите да следят документите, каза здравният министър.

През 2015 година са одобрени общо 12,5 милиона лева от бюджета на здравното министерство за Фонда.

Никога не е съм имал идея за закриване на Фонда за лечение на деца, каза още Петър Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още