IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въоръжените сили ще участват при антитерористични операции

Законът за противодействие на тероризма беше обсъден на закрито заседание

11:10 | 05.07.16 г. 1
Въоръжените сили ще участват при антитерористични операции

Въоръжените сили ще са длъжни да участват при провеждането на антитерористична операция у нас. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев след края на закритото заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността. Повод за събирането беше обсъждане на проекта за антитерористичния закон.

„Ако законът бъде приет, ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие, което ме кара да мисля, че незабавно трябва да започнем подготовка на нашите военнослужещи, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти“, заяви министър Ненчев, цитиран от bTV.

„Вероятно още в следващите няколко дни ще издам заповед за започване на незабавна подготовка“, допълни той.

По повод намеренията да бъдат ограничавани правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, военният министър обясни, че подобни мерки и техният обхват ще зависят от конкретната заплаха.

„Обсъдихме го много подробно. Тази дискусия ще продължи и в рамките на Народното събрание в съответните комисии. Това при кои обстоятелства и в каква степен ще бъдат ограничавани права, зависи от конкретната заплаха“, уточни военният министър. 

Във връзка с друга от предвижданите мерки за задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, той коментира: „Има някаква реакция, но смятам, че предложения текст е справедлив.“

На заседанието са обсъдени ограничения по отношение на правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, задължение на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, както и да се се дадат пълномощия на ДАНС да използва агенти под прикритие. Предложен е план за спешно обучение на военните за реакция при терористична атака, допълва БНТ.

В съвета са взели участие министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на финансите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и на Държавна агенция "Разузнаване", директорът на служба "Военна информация", началникът на НСО, секретарят на Съвета по сигурността, както и двама представители на президента.

След обсъждането на проектозакона за противодействие на тероризма, се очаква следващата седмица той да бъде внесен в Народното събрание.

Мерките, които сме разписали в законопроекта за антитероризма, са от извънреден характер, но основната им цел, смисълът е да можем да гарантираме живота на гражданите, дори това да е свързано с ограничаване на правата на някои от хората, които са въвлечени в терористични актове. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти след края на отбелязването на 137 години от основаването на МВР, допълват от пресслужбата на кабинета.

Бъчварова отбеляза, че е много важно професионалната общност да застане зад нпоректа, защото той трябва да регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават живота на българските граждани. 

По повод на критиките, че законопроектът нарушава човешки права, министърът заяви, че когато се взимат решение по тази тема, трябва да се вземе най-доброто решение за най-много хора. По думите й един терористичен акт сам по себе си е заплаха за човешкия живот, което означава, че отнема основно право на човека.  Обстоятелството, че на някои хора, които планират такива действия, ще бъдат нарушени част от правата, е несъвместимо с другата страна, с опасността от отнемане на човешки живот, посочи Бъчварова. Тя добави, че законът е доста балансиран и умерен, сравнявайки го с подобни закони в други държави.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
ТОЯ защо още не е уволнен? Дисциплинарно. И даден на военен трибунал? Не може един военен министър да участва в тайни договорки с външни сили, без знанието и одобрението на премиера. Това си е чист заговор и за такива неща се полага строго наказание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още