IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова очаква ръст на чуждестранните туристи през лятото

През април - преди активния летен сезон, у нас са дошли с 25% повече чужденци, отчита министърът на туризма

13:15 | 07.07.16 г.
Ангелкова очаква ръст на чуждестранните туристи през лятото

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква 15% повече туристи от Израел, 10% повече от Унгария, Холандия и Швейцария, 40% от Белгия и 20% от Словакия, макар че "пилците се броят на есен".

Подчинените й са работили много активно, за да убедят отново руснаците, че сме атрактивна дестинация за тях и се надяват сега да берат плодовете от усилията си, като докарат с 30% повече руснаци на Черноморието.

Чуждите туристи, които са посетили страната ни през април, когато все още активният сезон в морските ни курорти не е започнал, са с 25% повече в сравнение с миналата година, отчита тя в писмен отговор на въпрос на депутат за туристическия сезон. Общо 40 на сто от тях са дошли в България на почивка или екскурзия, което според министъра на туризма е доста обнадеждаващо за летния сезон.

От отговора ѝ става ясно, че подчинените ѝ са хвърлили доста труд, а държавата - пари, за да популяризират страната ни като атрактивна туристическа дестинация по света.

От началото на годината България се е представила на над 20 туристически изложения в Русия, Германия, Холандия, Австрия, Украйна, Финландия, Испания, Турция, Словакия, Индия, Израел, Италия, Чехия, Беларус, Франция, Унгария, Румъния.

На руснаците е обърнато обаче особено внимание, защото освен панаирите, министерството е открило кол център специално за тях и е организирало шест целеви тура за руски журналисти, които да представят възможностите за морски, зимен и спа туризъм у нас.

Според Ангелкова усилията са дали резултат, защото само от 1 май до 16 юни посолството ни в Москва е издало с 30% повече визи в сравнение с миналата година. Средно на ден се издават по 4 хил. визи, а само в Москва през май консулството е издало с 27% повече визи.

Интересът на украинците също е голям. В Украйна са издадени 42 хил. визи, което е с 10 хил. повече в сравнение с май 2015 г., заради което се очаква ръст от 10% на украинските туристи през това лято.

Николина Ангелкова се надява да се удвои и броят на германците, които ще изберат нашите курорти за лятната си почивка, защото заявените полети от Германия за летищата в Бургас и Варна са с 42% повече в сравнение с миналата година.

Очакват се и повече британци и французи на база на заявените полети до морските ни летища - с 14% повече от Англия, със 72% повече от Франция, както и с 60% повече от Полша, с 30 на сто от Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още