IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще се включи в транспортен коридор от Персийския залив до Черно море

Темата е обсъдена в Техеран от Бойко Борисов и вицепрезидента на Иран Есхак Джахангири

13:37 | 11.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

България е получила предложение да се включи в нов транспортен коридор, каза днес в Техеран министър-председателят Бойко Борисов след разговорите си с вицепрезидента на Иран Есхак Джахангири, предаде БТА.

По думите му страната ни може да поеме през пристанищата във Варна и Бургас такъв транспортен коридор и по наличната инфраструктура да се стигне до цяла Европа. В този коридор влиза не само превоз на товари, на стоки, но и на газ, добави премиерът.

Идеята е транспортният коридор да свързва Персийския залив и Черно море през  Армения и Грузия. Борисов допълни, че предстои експертна среща в София между представители на четирите страни, на която проектът ще бъде обсъден, информира пресцентърът на Министерския съвет.

По време на официалното посещение на българския премиер са дискутирани и  теми като енергетиката и селското стопанство. Борисов заяви, че на иранското правителството ще бъде предоставена допълнителна информация за възможностите за изграждане на на газоразпределителен център на българска територия като европейски проект.

Той отбеляза и проведените разговори за ядрената енергетика – за „възможностите, които има България като потенциал, включително с реактор”.

Премиерът посочи, че тези разговори ще продължат днес на ниво министри.

На срещата е обсъдена и възможността за оказване на съдействие на Иран по отношение на проблема с банковите разплащания. „Поех ангажимент да поставим въпроса на различни нива, включително на Европейски съвет“, добави премиерът.

Обсъдени са и борбата за тероризма и екстремизма. „Надявам се с обща световна воля тези терористични групи да бъдат сломени“, подчерта Джахангири.

Днес са подписани три двустранни документа в областта на взаимните инвестиции, транспорта и съобщенията и  сътрудничеството между малките и средни предприятия от двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още