IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година са подадени над 8 хил. жалби до омбудсмана

Съдействие са получили над 20 хил. човека, отчете Мая Манолова

12:43 | 28.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За година са подадени над 8 хил. жалби до омбудсмана

За една година са подадени над 8 хил. жалби до омбудсмана, а съдействие са получили над 20 хил. човека. Това каза омбудсманът Мая Манолова при отчета си по повод една година на поста, цитирана от БТА.

Броят на жалбите е увеличен почти двойно, допълни Манолова. Тя каза още, че се е срещнала лично с над 1000 човека.

Топлоснабдяването, електроснабдяването, телефонните услуги, хората с увреждания, здравеопазването са само част от сферите, в които омбудсманът отчете, че е съдействала на хората.

„Най-трудната ми битка, цяло блато, е битката с топлофикациите“, каза Мая Манолова. Тя допълни, че чрез закон ще настоява за забрана за "рекета" на тези дружества.

Манолова припомни, че са събрани над 1 млн. лева за помощ на пенсионерите, освен това се работи над възможността от 1 януари да отпадне ДДС върху дарените храни. Омбудсманът припомни и друг от своите приоритети - арбитрaжните съдилища. 

Продуктовите такси също са "далавера", която трябва да бъде преустановена, посочи Мая Манолова и даде за пример екотаксите.

За една година Манолова три пъти е сезирала Конституционния съд. Последният случай е по текст от Изборния кодекс.

От понеделник започва нов "рунд" в битката с топлофикациите, каза Манолова и каза, че през август продължава работа с предложения за работата на частните съдебни изпълнители, колекторските фирми, бързите кредити.

Омбудсманът настоява да се преразгледат таксите на частните съдебни изпълнители, защото по думите й не може таксите да надвишават дълга. Начинът за запориране на сметки и публичните продани също трябва да бъдат променени според нея.

„В тази институция разговори за политика не са водени“. Така Мая Манолова коментира възможността да бъде издигната за кандидат за президент на предстоящите избори през есента. Няма причина да нарушавам тази практика, посочи Манолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Никаква кандидат-президентка. Като омбудсманка върши работата си повече от добре и дори яростно - а нахъсаните хора на какъвто и да е пост са огромна рядкост, така че аре да си стои на мястото, където е полезна.Долу топлофикациите, долу ЧСИ, рекетьорите му с рекетьори отвратителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още