IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специално звено в МВР се заема с мигрантите

Внимателно следим ситуацията на границата с Турция, заяви Румяна Бъчварова

13:43 | 03.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Специално звено в МВР ще работи приоритетно по въпросите, свързани с мигрантите, обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова пред журналисти в Министерския съвет.

В Центъра за борба с трафика ще има представители на отделните дирекции, които работят по темата.

Според нея в момента трафикантите са се активизирали, защото „колкото е по-трудно да преминеш, толкова цената за преминаването се вдига и апетитите на трафикантите към тази цена се увеличават“.

По думите й внимателно се следи ситуацията на границата с Турция, същото правели и от гръцка страна. Бъчварова получила уверения от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, че турската страна ще продължи да спазва поетите към ЕС ангажименти за бежанците, но й трябва време за възстановяване на структурите по сигурността след опита за преврат. 

„Потокът е динамичен, необходимите сили са разположени на границата и са включени всички възможности, които могат да предотвратят нелегалното преминаване и трафикирането“, посочи Бъчварова.

Тя е разговаряла днес със сръбския си колега Небойша Стефанович, който я информирал, че от сръбска страна регистрират намаляване на притока от България и преориентиране на потоците бежанци, които следят, през други държави.

Бъчварова, която ще се срещне в неделя със Стефанович на границата, коментира, че това е добра новина.

Министърът обясни, че проверките за документи са регулярни и правоохранителните органи се опитват да създадат ред, по който бежанците да пребивават на наша територия.„Не можем да ограничим придвижването на хората, които са минали процедурата за получаване на статут и се опитваме да регулираме тяхното присъствие, така че да не създаваме проблем на гражданите“, допълни тя.

Днес правителството утвърди образци на регистрационните карти, които издава Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет. Агенцията вече ще издава само три вида карти: на чужденец, подал молба за убежище, на чужденец с образувано производство по разглеждане на молбата за международна закрила и на чужденец с временна закрила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 0
petsto
преди 7 години
А кога да очакваме новина за осъден трафикант на много години затвор и конфискация на имуществото му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Приказки от 1001 нощ. МВР създава специални звена за да си върши нормалната работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още